Premierul portughez: Avem toate condiţiile pentru a se finanţa pe pieţe

0

Cu prilejul unei întâlniri cu jurnaliştii străini la Lisabona, Jose Socrates şi-a exprimat încrederea că adoptarea bugetului de stat va contribui la „întărirea încrederii pieţelor”.

 

Europa trebuie „să definească rapid o strategie care să permită să se dea condiţii de stabilitate zonei euro, să nu favorizeze nicio speculaţie şi să definească o cale sigură în apărarea monedei unice”, a adăugat premierul portughez.

 

Parlamentul portughez a adoptat definitiv vineri un plan de austeritate fără precedent, care vizează reducerea drastică a deficitului ţării, de la 7,3% din PIB anul acesta la 4,6% la sfârşitul lui 2011.

 

Adoptarea acestui plan a fost posibilă graţie acordului încheiat la mijlocul lunii octombrie de guvernul socialist minoritar şi opoziţia de centru-dreapta, potrivit sursei citate.

 

Totuşi, acest acord care a garantat votarea şi, prin urmare, aplicarea măsurilor de austeritate nu a fost de ajuns pentru a calma pieţele, convinse că Portugalia va fi, după Grecia şi Irlanda, viitoarea ţară din zona euro care va solicita un ajutor financiar extern.