FMI pune pe masă 1,6 mld. euro pentru România

Autorităţile române au indicat, însă, că nu intenţionează să retragă banii, iar acordul rămâne de tip preventiv, precizează un comunicat FMI.

Acordul stand-by, în valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat la 25 martie 2011 şi a intrat în vigoare în 31 martie 2011.
O delega?ie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale au efectuat, în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie, cea de-a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România.

În urma aprobării, luni, a celei de-a treia evaluări, Consiliul director al FMI a pus la dispoziţia României încă 507 milioane de euro, ceea ce ridică la 1,6 miliarde de euro valoarea totală a sumei pe care o poate accesa România de la FMI, în caz de nevoie.

„România a făcut progrese satisfăcătoare în cadrul programului pe care îl are cu Fondul. Implementarea politicilor a rămas fermă şi toate ţintele din program au fost atinse. Creşterea economică s-a reluat, iar inflaţia a scăzut”, a arătat David Lipton, director general-adjunct al FMI.
„Totuşi”, a atras el atenţia, „riscurile au crescut considerabil din cauza turbulenţelor financiare din zona euro”. Oficialul a arătat că, în aceste condiţii, continuarea agendei de reforme economice este crucială pentru contracararea actualelor incertitudini.

„Autorităţile sunt pe care să-şi atingă ţintele fiscale pentru 2011, iar bugetul pe 2012 ar trebui să aducă deficitul mult sub 3% din PIB anul viitor. Salutăm planurile de remediere a problemelor financiare cronice din sectorul sănătăţii şi de îmbunătăţire a administraţiei fiscale”, a menţionat Lipton.

El a arătat, însă, că este nevoie de progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE.

„Eforturi suplimentare de a reforma întreprinderile de stat, împreună cu o consolidare a reglementării şi o îmbunătăţire a politicii de preţuri, orientată către piaţă, vor fi esenţiale pentru a reduce arieratele, pentru a ameliora eficienţa economică şi a spori creşterea”, arată oficialul FMI.

„Riscurile în sistemul bancar provin de la dificultăţile generale din Europa şi cer o atenţie sporită din partea organismelor de monitorizare”, a explicat Lipton. „Accentul ar trebui să cadă pe o consolidare a monitorizării şi planuri detaliate de rezervă (…) pentru a evita o posibilă contagiune”, recomandă Fondul. „Chiar dacă inflaţia a scăzut mult, politica monetară trebuie să rămână prudentă, date fiind actualele incertituini”, mai spune FMI.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed