Lupta pentru putere la Bursă se tranşează astăzi. Va fi Grupul Erste polul financiar al României?

Alianţa băncilor cu administratorii de fonduri de investiţii, la care se adaugă unii brokeri, vine cu un program care pretinde că va înlocui starea de presupusă lâncezeală, care este pusă pe seama lui Stere Farmache, fondatorul şi liderul instituţiei încă de la înfiinţarea sa. Din alianţă fac parte nume sonore precum Erste, ING, UniCredit, Intercapital Invest, la care s-ar putea adăuga oricând altele, precum Franklin Templeton, sau SIF Moldova, ca şi alte fonduri de investiţii, care au idei similare.

 

 

De cealaltă parte se află societăţile de brokeraj independente, care şi-au pierdut mult din forţa de vot, vânzându-şi acţiunile din cauza dificultăţilor financiare rezultate din criză. Unele dintre acestea, puţine, ce-i drept, au fost suficient de înfometate ca să fie gata să-şi taie o porţie din capitalul social al Bursei, dacă ideea ar fi întrunit cvorumul necesar într-o adunare a acţionarilor special organizată.

 

 

În cursa pentru postul de preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), alianţa amintită îl susţine pe Lucian Anghel, economistul şef al celei mai mari bănci din România, BCR. Lucian Anghel pare favorit, pentru că are în spate nu numai băncile care sunt (mai mult sau mai puţin) active la bursă, ci mai ales Grupul Erste şi tot ce înseamnă acesta atât în Austria cât şi în România. Erste a câştigat BCR şi mai  nou a căştigat lupta împotriva listării acesteia la Bursă, ceea pare ironic, dacă nu ar fi pragmatic. A fost şi beneficiara amânării (politice) a creşterii pragului de deţinere la SIF-uri, ca să nu fie nevoit (Grupul Erste) să negocieze cu noi conduceri ale SIF-urilor.

 

 

În plus, „campania electorală“ a lui Lucian Anghel pare ceva mai bine articulată, în vreme ce contracandidatul Stere Farmache, actualul preşedinte al BVB şi omul care a semnat primele documente ale acesteia acum 16 ani, s-a rezumat la câteva declaraţii mai ales în Ziarul Financiar. Farmache pare să mizeze mai mult pe experienţa sa, care i-a adus victoria şi acum doi ani, pe ultima sută de metri. Vezi şi articolul Candidatul BCR Erste, în „pole position“ în cursa pentru șefia Bursei de Valori a României. Spectacolul a început

 

 

Al treilea candidat, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Dan Paul nici nu doreşte să facă vreo declaraţie, fapt care alimentează speculaţiile că ar candida, de fapt, „pentru“ unul dintre ceilalţi competitori. Acesta nu ar putea fi, teoretic, Stere Farmache, care l-a cam sacrificat acum doi ani, pentru a învinge. Totuşi, apropiaţi ai lui Dan Paul spun că el are şansa a doua după Anghel, ceea ce presupune ideea că Farmache îi este adversar şi unul mai slab decât Anghel. Sau ideea respectivă este doar o tactică electorală.

 

 

Disputa reală nu este neapărat între alianţa băncilor cu fondurile de investiţii şi aşa zisa „gardă veche“ reprezentată de actualul preşedinte Stere Farmache (Dan Paul s-a arătat în vremea din urmă un aprig contestatar al acestuia), ci între interese diferite, unle meschine altele nobile!

 

 

Nu este nici numai o luptă pentru putere pentru compania care ar putea deveni o mare forţă în domeniu în regiune, respectiv un potenţial competitor al burselor de la sud de Dunăre.

 

 

Nu este vorba nici de o competiţie de programe, căci acestea nici nu prea există, formal, spre deosebire de acum doi ani, când candidaţii la postul de administratori şi le-au conturat şi prezentat oficial pe site-ul Bursei.

 

 

Nici nu ar putea fi vorba de mari diferenţe de program: Toţi condidaţii vor mai mulţi investitori, inclusiv mai mulţi străini; vor mai multe companii la cota bursei, private şi neapărat, realizarea, în sfârşit a programului de privatizări al statului; vor o companie BVB mai puternică şi mai profitabilă, etc, cu mecanisme de piaţă mai moderne, cu o prezenţă activă peste hotare, etc.

 

 

 

Lucian Anghel spune că relaţiile sale internaţionale vor readuce investitorii străini în România, dacă aceştia vor avea ce să cumpere (v. link). Ceea ce înseamnă că realizarea ofertelor publice ale statului este o condiţie obligatorie, pentru care îşi încordează eforturile şi Anghel, dar şi ceilalţi. Candidatul băncilor lasă să se înţeleagă faptul că ar avea mai multă putere de convingere, nu neapărat personal, asupra autorităţilor statului. Poate de aceea, Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, una dintre puţinele case de brokeraj care face parte din alianţă, nici nu concepe eşecul vreuneia dintre ofertele publice de acţiuni avute în vedere de Guvern. Cu atât mai puţin al celei de la Transelectrica, în al cărei consorţiu de vânzare face parte Intercapital.

 

 

 

Stere Farmache contează, desigur, pe experienţa sa, pe reputaţia pe care o are în lumea politică. În plus ştie să preia din zbor, dorinţele operatorilor de pe piaţă. Vrea, de pildă, ca BVB să fie agresivă în promovare şi să crească vizibilitatea pieţei locale de capital în regiune, ca o replică la atuurile lui Anghel. Altfel, declaraţiile candidaţilor repetă aceleaşi promisiuni vechi de ani de zile, mai mult sau mai puţin actualizate.

 

 

Mai greu decât planurile şi interesele explicite, care nu pot lipsi din programul niciunui candidat, s-ar putea să atârne negocierile pe mize mai mici, dar mai atractive pentru unii deţinători de voturi.

 

 

Interese şi un vis

 

Disputa pentru un loc în consiliul de administraţie ascunde mai mult decât polemica de idei.

 

 

Pe de o parte, candidaţii la preşedinţia BVB au nevoie de o echipă de administratori care să le susţină şi să le aplice ideile. De aceea mulţi dintre ceilalţi 17 candidaţi la cele 9 posturi de administratori pot fi plasaţi cu uşurinţă deja într-o echipă sau alta. Mai ales în echipa lui Anghel. Alţii, mai ales cei susceptibili de a fi susţinătorii lui Farmache, nu îşi declară apartenenţa la vreo echipă. Oricând sunt posibile replieri.

 

 

Importanţa echipei din jurul noului preşedinte a ridicat problema votului cumulativ care nu se ştie dacă şi cum se va aplica la AGA de luni. Sunt nemulţumiţi mai ales acţionarii mari, care fac parte, declarat sau nu din tabăra „bănci & fonduri“, care ar dori să poată solicita să le fie rezervat un loc în consiliu, conform legii. Problema este că nici autoritatea pieţei nu ştie cum să se aplice legea în acest caz, potrivit lui Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.

 

 

Costel Ceocea este şi el suficient de abil ca să declare că nu se situează în nici o tabără, dar a avut mereu un discurs mai liberal (din punct de vedere tehnic, de piaţă) în problemele care au frământat lumea bursei. „Avem nevoie de o echipă în primul rând şi nu numai de un preşedinte. Avem nevoie de o nouă mentalitate şi în acest sens conducerea de tip dualist al bursei va fi binevenită“, a declarat Costel Ceocea pentru MONEY.ro. Declaraţia este mai diplomatică decât pare şi vom vedea de ce. Conducerea dualistă presupune existenţa unui Consiliul de supraveghere şi a unui Consiliu director cu sarcini pur executive.

 

 

Pe de altă parte, lucrurile sunt mai profunde dacă interesul Erste pentru BVB poate fi pus şi pe seama unei ipotetice cooperări cu Bursa din Viena pentru perspectiva, fie ea şi îndepărtată, a unei eventuale preluări a bursei de la Bucureşti. Interesul brokerilor independenţi are legătură cu ideea ca preluarea bursei să nu fie posibilă, legal, înainte ca un vechi vis al brokerilor români să se îndeplinească: dezvoltarea bursei până la un nivel impunător în regiune, mult mai respectabil decât cel actual. Bursa are acum un statut periferic, nici măcar provincial, printre suratele ei europene, din cauza volumului mic de tranzacţii şi a ofertei subţiri de companii.

 

 

În fine, brokerii s-au obişnuit cu ideea să aibă în Consiliu oameni care să le liniştească neîncrederea privind respectarea bunelor practici pe piaţă şi nu numai. Or, cine este în miezul „problemei“ poate controla că practicile sunt bune prin chiar sistemul electronic al bursei. De-a lungul timpului au circulat mai multe zvonuri, cu neputinţă de verificat şi de aceea devenite deja folclor, privind practici nu tocmai corecte, care au fost trecute cu vederea.

 

 

Existenţa acestui folclor, dar şi cererile mai vechi ale unor acţionari sunt motive pentru care actualul consiliu de administraţie s-a grăbit vineri să anunţe o viitoare convocare a acţionarilor care să decidă conducerea dualistă a Bursei. pur executiv. Cel dintâi nu ar mai accepta ca acela din urmă să „închidă ochii“ la nereguli.

 

 

Şi mai este un motiv.

 

 

Nu se ştie când va avea loc AGA cu tema „conducere dualistă“. Este sigur că sistemul dualist este foarte folosit în Austria, convine „taberei bancare“. Faptul că actualul preşedinte şi-a arătat, prin convocarea respectivă („simbolică“, la o dată neprecizată), disponibilitatea pentru această variantă, tinde să lase tabăra adversă a lui Farmache fără un atu. Administratorii aleşi luni ar deveni „supraveghetori“, ba chiar s-ar putea să mai se facă şi vreo două locuri în plus, pentru reprezenzanţii SIF-urilor.

 

 

Sună a invitaţie la vals. Despre Farmache se spune că încă nu are o echipă virtuală printre candidaţii la Consiliu, spre deosebire de Anghel. Farmache a arătat că poate să-şi consolideze echipa până în ultimul moment al luptei. Ceea ce o face şi mai palpitantă.

 

 

Încheiem cu două declaraţii:

 

„Conducerea care va rezulta din aceste alegeri trebuie să exprime schimbarea structurii acţionarilor, respectiv a intereselor lor. Din această cauză, de mai demult, am cerut, mai mulţi administratori de investiţii, bănci şi chiar brokeri, schimbarea conducerii“, a declarat Răzvan Paşol, preşedintele casei de brokeraj Intercapital. „Credem că este nevoie de o abordare nouă, mai cuprinzătoare a problemelor de dezvoltare a bursei, iar Lucian Anghel are capacitatea de a îndeplini ceea ce îşi doresc cei care îl susţin.

 

 

„Îmi doresc ca brokerii şi acţionarii să fie conştienţi pentru ce votează de fapt şi să nu renunţe la scopul mai vechi al dezvoltării unei burse româneşti, pe care s-o creştem şi s-o facem tot mai puternică“, a declarat pentru MONEY.ro Lucian Isac, directorul general al Estinvest, una dintre cele mai active case de brokeraj independente, cu o reputaţie ireproşabilă, care i-a şi îngăduit să aspire la listarea la bursă, deocamdată amânată. Lucian Isac este unul dintre actualii administratori ai Bursei.

 

 

Cele două declaraţii ascund mai mult sau mai puţin eficace multe din problemele care nu pot fi asumate explicit. Declaraţia lui Isac, care nu vrea să se plaseze, oficial, în nici o tabără, pare să facă aluzie la miza preluării BVB de către Bursa din Viena, care, nu se ştie de ce se crede, „off the record“, „pe culoare“, că ar fi mai uşoară, când va fi posibilă şi legal, dacă BVB ar avea un preşedinte din grupul austriac Erste.

 

Alţi candidaţi

Pentru un post de administrator mai candidează actuali administratori precum unul dintre cei mai versați și mai vechi pe piață administratori de fonduri de investiții,  Siminel Andrei, directorul pentru România al New Century Holdings (NCH), încă din 1994, ale cărei fonduri Broadhurst au făcut istorie la BVB.

Vrea să rămână în joc şi Mircea Botta, care  este preşedintele Romcapital Group, din care face aprte firma de brokeraj omonimă din Timişoara. Romcapital era una dintre casele de brokeraj care doreau să se alăture SSIF Broker la cota BVB.

 

O altă candidată la listare era și casa de brokeraj Estinvest, care îl propune pe directorul Lucian Isac. Alți directori de  brokeri care sunt încă administratori ai BVB și mai vor să fie: Ionel Uleia de la Prime Transaction, Octavian Molnar de la IFB Finwest din Arad. Ciprian Zah este agent al SSIF Broker Cluj, și acționar  acţionar al BVB.

 

Alţi brokeri cunoscuţi candidează acum pentru prima oară: Valerian Ionescu (acum şeful departamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital din BCR și șef neoficial de campanie al lui Lucian Anghel); Adrian Lupşan director general adjunct al firmei de brokeraj Intercapital Invest. Totţi aceştia par un miez de echipă pentru Lucian Anghel.

Se mai remarcă dintre candidaţi:  Nicolae Gherguş,  directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest din Bucureşti; Ioana Tănase care a preluat conducerea UniCredit CA IB Securities; Eugen Voicu, proprietarul firmeid e administare a investiţiilor Certinvest, director al   Aviva Pensii şi preşedintele Aviva Asigurări de Viaţă, ca şi doi avocaţi specializaţi pe piaţă de capital: Narcisa Oprea partener al casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii, ca și Alina Mioara Cobuz Bugnaru coordonator al firmei de avocatură Cobuz şi Asociaţii.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed