Şeful Raiffeisen Bank International demisionează din cauza investigațiilor privind averea sa

0

Oferta demisiei va fi analizată de organismele responsabile, urmând ca Stepic să rămână în postul de director general până la luarea unei decizii finale, se arată într-un comunicat al RBI.

 

Banca centrală a Austriei a anunţat, joi, că va investiga tranzacţii personale ale lui Stepic, după ce în presă au apărut informaţii că ar fi utilizat „firme-paravan”.

 

Banca centrală va investiga situaţia împreună cu Autoritatea pentru Piaţa Financiară, a declarat guvernatorul Ewald Nowotny, într-o conferinţă de presă, citat de Reuters.

 

„Trebuie să evaluăm situaţia bazat pe fapte, nu pe informaţii din ziare”, a spus el. Şeful RBI a negat orice încălcare a regulilor.

 

Stepic, 66 de ani, cu o carieră de mai multe decenii la grupul austriac, a transformat Raiffeisen în cel de-al doilea mare creditor din Europa Centrală şi de Est.

 

Preşedintele RBI, Walter Rothensteiner, a declarat că va analiza faptele şi le va discuta cu consiliul de supraveghere.

 

Revista austriacă News a raportat tranzacţii ale lui Stepic după ce acesta a fost numit într-un proiect al Consorţiului Internaţional de Jurnalişti de Investigaţie vizând identificarea proprietarilor de trusturi din paradisurile fiscale.

 

Stepic nu a negat că ar fi derulat tranzacţiile, dar a declarat că nu a cosiderat că ar fi fost necesar să informeze RBI sau autorităţile de reglementare referitor la achiziţia a trei apartamente în Singapore prin „companii de proiect” din Insulele Virgine şi Hong Kong.

Banii folosiţi pentru achiziţia apartamentelor au fost taxaţi anterior în Austria, a spus el.

 

Surse bancare au declarat pentru Reuters că analiza RBI asupa tranzacţiilor lui Stepic ar putea dura până spre sfârşitul săptămânii următoare. Raiffeisen a afirmat că verifică dacă Stepic a respectat legile şi reglementările interne ale băncii.

 

Autoritatea pentru Piaţa Financiară din Austria l-a investigat pe Stepic şi anul trecut, din cauza unei tranzacţii imobiliare în Serbia, finanţată cu un împrumut care devenise neperformant. Autoritatea de reglementare nu a luat nicio măsură, întrucât Stepic ieşise deja din investiţia respectivă.

 

Întrebat de ce nu a făcut publice firmele folosite în ultimele tranzacţii, şeful RBI a declarat că aranjamenul a fost oferit de către banca elveţiană UBS ca fiind standard pentru protejarea identităţii clienţilor. UBS a refuzat să comenteze.

 

Stepic a afirmat că a acţionat întotdeauna conform regulilor în privinţa veniturilor obţinute din vânzarea de proprietăţi.

 

Directorii băncilor austriece pot, în principiu, să-şi investeasă proprii bani aşa cum consideră, atâta timp cât respectă standardele pentru derularea de afaceri şi responsabilitate personală, a informat Autoritatea pentru Piaţa Financiară.

 

Cei care folosesc tranzacţii pentru a ocoli legea, pentru a evita plata de taxe sau pentru a spăla bani sunt verificaţi. Necesitatea de a informa banca în privinţa tranzacţiilor depinde de normele interne ale instituţiei de credit.

 

Stepic a fost în atenţia presei în aprilie, când a restituit băncii 2 milioane de euro din pachetul salarial pentru 2012, despre care a afirmat că este prea generos.