Călătorii fără vize în Emiratele Arabe Unite

0

Uniunea Europeană şi Emiratele Arabe Unite au semnat, astăzi, la Bruxelles un acord privind liberalizarea unui regim de vize pentru o perioada de 90 de zile. El se aplică provizoriu începând de astăzi şi a fost trimis deja Parlamentului European spre aprobare.

Singurele ţări membre care nu vor aplica acest regim de vize sunt Irlanda si Marea Britanie, conform tratatelor pe care ele le-au semnat cu Uniunea Europeană. Cele două state vor aplica legislaţia naţională.

Emiratele Arabe Unite este o federație a celor șapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah și Fujairah), cu un sistem juridic bazat pe Constituția din 1971, fără alegeri și partide politice. Fiecare emirat are o considerabilă autonomie politică, juridică și economică.

Petrolul este principala sursă de venit și componenta esențială pentru PIB-ul național. Dependența petrolieră a economiei îngrijorează guvernul, pentru că economia se bazează numai pe diferitele derivate ale petrolului. Se estimează (2006) că țara mai are rezerve de petrol pentru încă 50 de ani.