Băncile câştigă în lupta cu clienţii pe darea în plată

Iar până acum balanţa înclină în favoarea băncilor comerciale. În ultimele două luni, băncile au câştigat majoritatea proceselor în care s-au dat sentinţe definitive. Mai exact, instanţele au admis definitiv contestaţiile băncilor comerciale la notificările formulate de clienţi pentru darea în plată în 11 dosare şi au respins contestaţiile în cinci dosare, potrivit Profit.ro. În două dintre dosare, instanţele au decis să respingă pe fond contestaţiile băncilor la notificare, însă acestea au fost admise în apel, astfel că au fost trimise la rejudecare. Iar asta pentru că, între fond şi apel, Curtea Constituţională a României (CCR) a admis în parte sesizarea băncilor privind neconstituţionalitatea dării în plată, arătând că prevederile se aplică numai în condiţii de impreviziune.

 

 

Cine a câştigat, cine a pierdut

 

 

Băncile au câştigat definitiv, în total, în 12 dosare şi au pierdut în opt, începând cu mai 2016, când Legea privind darea în plată a intrat în vigoare. Potrivit Profit.ro, Banca Românească a câştigat definitiv două procese şi a pierdut două, Raiffeisen Bank a câştigat două şi a pierdut unul, BRD, Banca Transilvania, Unicredit Bank, OTP Bank şi Libra Bank au câştigat câte unul, recuperatorii de la Rabon Credit Solutions şi compania de leasing Asset Leasing au câştigat câte unul, iar CEC Bank a pierdut definitiv două litigii.

 

 

Totuşi, cele mai multe instanţe de fond aşteaptă publicarea motivărilor de către Curtea Constituţională din dosarele judecate pe darea în plată, astfel că în cele mai multe procese termenele sunt amânate, scrie adevarul.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed