Atenţie: BNR anunţă că viteza de creştere a consumului populaţiei este similară perioadei precriză. Graficul care indică semnalul de alarmă

0

Prezentarea a fost făcută de către guvernatorul BNR, Mugur Isărecu, care a anunţat o creştere a inflaţiei pentru finalul anului, peste estimările anterioare.

 

În raportul prezentat BNR arată, prin cîteva grafice, cum viteza de creştere a consumului populaţiei a ajuns similară perioadei precriză.

 

În 2008, economia României duduia, majorările salariale erau la tot pasul, iar la orizont nimeni nu vedea vreo criză. După numai câteva luni totul s-a schimbat radical.

 

În acest moment, datorită creşterilor salariale, reducerilor de taxe şi scăderii dobânzilor la credite populaţia are mai mulţi bani pe care-I cheltuieşte.

 

Conform BNR, gradul de încredere şi dinamica puterii de cumpărare este similară perioadei 2007-2008, când economia României creştea cu 7-8% pe an, acum creşte cu 5-6% pe an, iar creşterea consumului este între 8-10% pe an.

 

Deşi economia creşte peste aşteptări, bugetul statului este extrem de tensionat, guvernul PSD având probleme în avea banii necesari pentru acoperirea promisiunilor electorale şi a majorărilor salariale care vor interveni prin introducerea legii salarizării unice.

 

Pentru că are nevoie de bani, guvernul Tudose propune accize suplimentare la combustibil plus o taxare suplimentară a băncilor, prin faptul că nu le mai dă posibilitatea să deducă integral din profit creditele neperformante vândute.

 

VEZI AICI Graficul care indică semnalul de alarmă