STATUL ROMÂN, agent de vânzări pentru gigantul GAZPROM

0

Producătorii interni sunt clar devantajați comparativ cu concurenții lor externi. ANRE va împărți consumatorilor industriali importurile, printre cei obligați să ardă gaze rusești numărându-se și concurenții Gazprom, producătorii autohtoni, Romgaz și OMV Petrom.

 

Prin reglementările adoptate în urma adoptării OUG 114, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) s-a transformat practic în agent de vânzări al Gazprom în România, obligându-i inclusiv pe concurenții interni ai gigantului rus, OMV Petrom și Romgaz, să ardă gaze rusești în centralele lor de la Brazi, respectiv Iernut, pentru a produce electricitate.

 

Ca să fie extrem de clar pentru toată lumea cine va beneficia de prevederile OUG 114, ANRE a decis să scrie negru pe alb într-un proiect de ordin că, fără excepție, în perioada în care producția internă nu acoperă consumul, consumatorii non-casnici de gaze vor beneficia de un coș, format din gaze interne la preț plafonat de 68 lei/MWh și gaze de import, la prețul de import (de peste 120 lei/MWh, în prezent). Cu alte cuvinte, cei doi producători români, nu-și pot utiliza gazul extras de ei la cost de producție, ci la cel de 68 de lei, și, în plus, trebuie să apeleze, într-un procent stabilit de ANRE și la gaz de import, pe care-l plătește însă la prețul pieței. Electricitatea însă o vând la preț reglementat.

 

Articolul integral pe PROFIT.RO