Uşa rămâne deschisă negocierilor viitoarei relaţii post-Brexit, dar Londra aşteaptă concesii de la Bruxelles, anunţă Guvernul Johnson

0

”În acest stadiu, ar fi rezonabil din partea lor să facă acest pas în plus, să se apropie de noi în punctele care rămân în discuţie. Ei nu au făcut-o încă şi este dezamăgitor”, a declarat la Sky News Robert Jenrick.

”Dacă e nu sunt capabili, noi nu vom fi în măsură să încheiem negocierile într-o formă dorită de ambele părţi, în acest stadiu”, a adăugat el.

”Sperăm ca ei să propună schimbări relativ modeste, dar importante, care să ne respecte ca naţiune suveran şi independentă”, a subliniat Robert Jenrick

Premierul brtianic Boris Johnson a îndemnat vineri Regatul Unit să se pregătească de o ieşire a Regatului Unit din UE fără un acord negociat cu privire a viitoarea lorrelaţie după Brexit, dacă nu are loc o schimbare radicală a poziţiei Bruxellesului, care vrea să continue negocierile.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel sublinia cu o zi înainte, la summitul UE, la Bruxelles, că Londrei îi revină să facă un compromis în vederea evitării unei rupturi dezordonate la 1 ianuarie.

Pe de altă parte, regatul este ”tot mai bine pregătit” să iasă din Uniune fără un acord, a subliniat ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, Michael Gove, reiterând declaraţiile lui Johnson.

Un ”no deal” nu este soluţia pe care o privilegiază, scrie într-un editorial publicat în Sunday Times Michael Gove, care adaugă că ”dacă avem de ales între aranjamente care să ne lege la mâini pe o perioadă nedeterminată sau posibilitatea de a ne decide propriul viitor, atunci nu avem de ales”.

”Suntem tot mai bine pregătiţi” de ieşirea din UE cu o soluţie ”australiană”, ameninţă el, referindu-se la relaţiile Australiei cu UE – care nu au la bază un acord de liber-schimb bilateral extins.

Negocierile Londrei cu Bruxellesul au avansat foarte puţin, iar Boris Johnson a apreciat vineri, odată cu apropierea încheierii perioadei de tranziţie, la 31 decembrie, că a venit vremea pregătirii unui divorţ fără acord, dacă UE nu-şi schimbă radical poziţia.

”Va trebui să aibă loc o schimbare fundamentală în atitudinea şi politica UE, pentru ca lucrurile să se îndrepte în direcţia bună”, scrie Gove în ziar.

”În situaţia actuală, (un acord de liber-schimb) nu va avea loc, iar decizia UE la summitul de săptămâna aceasta a pus de fapt capăt acestor egocieri comerciale”, a apreciat el, referindu-se la summitul UE de la Bruxelles în care Cei 27 au anunţat că Londrei îi revine sarcina de a scoate negocierile din impas.