Factura la curent: Milioane de români vor primi bani de la stat! S-a stabilit de când

5 milioane de familii din România ar urmă să primească, din noiembrie, un ajutor din partea statului, ca să își achite facturile la energie.

Un sprijin de care mulți vor avea nevoie, mai ales că specialiștii din domeniu, spun că facturile vor exploda în iarnă. Reducerea se va face diferențiat, în funcție de consumul mediu. Și alte state europene se confruntă cu o avalanșă de scumpiri, iar unele au luat măsuri. Spania, de exemplu, a decis plafonarea prețurilor la gaze.

Românii cu venituri mici vor fi sprijiniți prin legea consumatorului vulnerabil. Alte milioane de familii vor beneficia de o schemă de compensare a facturilor tot mai mari.

De la 1 noiembrie ar urma să intre în vigoare această măsură, de care ar putea beneficia 5 milioane de familii. Ajutorul ar fi dat ca reducere la factură și ar putea ajunge până aproape de 40%. La electricitate, ar putea fi procente diferite, iar la gaze există varianta unei sume fixe. Toate calculele sunt făcute în funcție de consumul mediu.

Ministrul Energiei spune că 10 milioane de români consumă aproximativ 52 kWh pe lună, iar restul ar fi peste acest prag.

Discuțiile vin după luni de creșteri galopante. Numai în luna august, energia electrică și gazele afișau creșteri de peste 20% față de aceeași perioadă din 2020.

„Prognoza pentru octombrie arată niște prețuri incredibile la achiziția de gaze naturale și aceste valori nu fac altceva decât să ne ducă într-o zonă în care dublarea nu mai e cea mai periculoasă – vorbim de 140-150%. Cei care vor plăti aceste facturi vor avea dificultăți în a le achita”, a explicat Dumitru Chisaliță, Asociația Energia Inteligentă.

„Pentru foarte, foarte multe familii facturile vor fi majorate substanțial în cursul iernii, procentele vor fi nemaiîntâlnite de ceva timp. Aceste creșteri se vor reflecta și în costurile de producere a energiei termice – cea livrată în sistem centralizat va avea costuri mult mai mari, deci și prețul energiei termice va fi majorat”, a declarat Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE.

Țările europene iau măsuri pentru a proteja populația de scumpirile galopante. Premierul spaniol a anunțat plafonarea prețurilor la gazele naturale și reducerea taxei speciale pe electricitate de la 5,1% la 0,5%.

„Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori”, a transmis Pedro Sanchez, premierul Spaniei.

În Bulgaria, deja unele fabrici își întrerup activitatea din cauza costurilor prea mari la energie, iar în Marea Britanie se vorbește despre introducerea unor tarife sociale după ce facturile au explodat și au ajuns la nivelul maxim al ultimului deceniu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed