Ce semnificație are construcția ”șah mat” în limba Persană

0

Jocul de șah este unul dintre cele mai celebre din întreaga lume și multe țări îi revendică originea. Jocul de șah a ajuns în Rusia prin Mongolia, unde a fost jucat la începutul secolului al 7-lea. Din India, jocul a migrat spre Persia, și s-a răspândit în întreaga lume islamică după cucerirea musulmană din Persia. Totuși, ce înseamnă șah-mat în limba persană?

Ce este șah-mat?

Mutarea de șah mat, adeseori prescurtat ca „mat” este o situație în jocul de șah în care regele unui jucător este atacat și nu există nici o mutare posibilă pentru a elimina atacul. Partida se încheie atunci când regele este în poziția șah mat, jucătorul respectiv pierzând partida. Cu alte cuvinte, când un jucător dă „șah mat”, adversarul tocmai a pierdut. În limba persană, noțiunea de „șah-mat” înseamnă „regele este mort”, scrie shtiu.ro.

În The Barnhart Dictionary of Etymology se atrage atenția asupra faptului că s-a făcut, în timp, o confuzie între cuvântul persan “mat” (cu sensul “mirat”) și “mata” (“mort”), “Șah mat” însemnând, mai degrabă, “regele este fără apărare”, ceea ce corespunde și regulilor și sensului jocului.