Gazprom umple rezervoare de gaze naturale destinate livrării către Europa

0

Gazprom precizează într-un comunicat că a aprobat un plan de umplere cu gaze naturale a cinci instalaţii subterane, luna aceasta, şi că lucrările în acest sens au demarat.

Preşedintele rus Vladimitr Putin a dispus în octombrie, în contextul unei scumpiri puternice a energiei, în urma unor îngrijorări cu privire la penurii, o sporire a livrărilor către Austria şi Germania.

CEO-ul Gazprom Aleksei Miller anunţa atuncică acest lucru avea să fie posibil începând de la 8 noiembrie.

Gazprom este criticat puternic în Europa, unde mulţi oficiali consideră că gigantul nu s-a pregătit în mod adecvat pentru cererea europeană.

Unii oficiali acuză Rusia de faptul că a redus livrările, cu scopul de a exercita presiuni asupra Germaniei să-şi dea aprobarea finală gazoductului Nord Stream 2 de sub Marea Baltică, prin care ocoleşte mai multe linii de aprovizionare din Europa de Est.

Proiectul Nord Stream 2 a înfuriat mulţi aliaţi ai Germaniei şi alimentează temeri cu privire la faptul că Rusia ar urma să reducă aprovizionarea cu gaze naturale a unor ţări est-europene.

Moscova respinge aceste acuzaţii şi acuză la rândul său Europa de faptul că nu se reaprovizionează în mod adecvat cu gaze naturale, în pofida iernii dure de anul trecut.