Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, sesizată de Comisia Europeană cu privire la nerespectarea de către România a Directivei privind emisiile industriale de către trei instalaţii de ardere / Guvernul are termen să răspundă până în 21 septembrie

0

”România a fost informată asupra transmiterii, de către Comisia Europeană, a cererii introductive prin care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost sesizată în cauza C-455/22, care vizează nerespectarea Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale de către trei instalaţii de ardere: Govora nr. 2, Deva nr. 2 şi Deva nr. 3”, a transmis, marţi, Ministerul Mediului.  

Instituţia a precizat că termenul pentru depunerea memoriului în apărare al Guvernului României se împlineşte la data de 21 septembrie 2022. 

Ministerul precizează că instalaţiile Deva nr. 2 şi Deva nr. 3 din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva (Mintia) au fost oprite la data de 5 martie 2021 şi a fost luată decizia de punere a acestor instalaţii în stare de conservare, în condiţii de siguranţă, urmând a fi închise.  

”În prezent, se derulează procedurile pentru stabilirea obligaţiilor de mediu la încetarea definitivă a activităţii şi a unui plan de conformare”, a precizat instituţia.  

În ceea ce priveşte Govora nr. 2, ministerul precizează că agentul economic se află în procedură de insolvenţă începând cu data de 9 mai 2016.  

”Pentru instalaţia vizată de procedura de infringement vor fi stabilite obligaţii de mediu la încetarea definitivă a activităţii până la sfârşitul anului 2022. Autorităţile române sunt în contact permanent cu instituţiile europene şi vor depune toate eforturile pentru clasarea acestei proceduri de infringement”, mai arată Ministerul Mediului.