Marcel Ciolacu anunţă o şedinţă a coaliţiei, marţi: Din punctul meu de vedere nu este nicio tensiune, cred că prioritatea unu la toată lumea, în acest moment, este să găsim soluţiile cele mai bune pentru preţurile la energie

0

”Am avut alt program în cursul zilei de ieri dar am înţeles că a fost domnul ministru al Apărării”, a spus Marcel Ciolacu, despre absenţa de la ceremoniile din Portul Constanţa, dedicate Zilei Marinei Române.

Liderul PSD a arătat că ”este o speculaţie şi nu are niciun fond”.

Întrebat dacă sunt tensiuni în coaliţia de guvernare, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Nu sunt, din punctul meu de vedere nu este nicio tensiune, cred că prioritatea unu, la toată lumea, în acest moment, este să găsim soluţiile cele mai bune pentru preţurile la energie”, a afirmat preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a mai spus că sunt două componente clare: ”Este acea perioadă când energia este deja vândută şi să vedem abordarea pentru anul viitor, când încă 75% din energie nu este vândută”.

Marcel Ciolacu a mai afirmat că, din perspectiva Ministerului Finanţelor, este o ”supraimpozitare a producătorilor, dar aceştia au vândut energia cu această supraimpozitare cu 400, 500 de lei, iar energia, în acest moment, a consumat cât a produs”.

”Trebuie să găsim o soluţie tehnică pentru vârfuri, când nu există soare, de exemplu, sau nu este vântul necesar de a veni energie eoliană, acolo sunt nişte vârfuri de 10 sau 15%, când va trebui făcut importul, dar de asta suntem interconectaţi la Europa”, a arătat Ciolacu.

El a arătat că nu consideră corectă ”diferenţa de preţ imensă, de speculă, mai exact, neimpozitată, cum sunt impozitaţi producătorii. ”Deci este o zonă total liberă şi nereglementată, de o perioadă destul de lungă de timp”, a adăugat el. 

”De exemplu, noi, statul român, dă certificate verzi pentru energia verde. Statul român, să dai certificate verzi, iar energia verde din România, produsăî în România, să o exportăm sunt lucruri bizare, unde ministerul Energiei neapărat trebuie să vină cu nişte propuneri”, a mai comentat el. 

Marcel Ciolacu a mai spus că se încearcă păstrarea preţului la energie. ”Noi încercăm să menţinem acelaşi preţ, 0.68 şi 0.8”, a menţionat Ciolacu.

Preşedintele PSD a anunţat că în cursul zilei de marţi va avea loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare. ”Mai mult ca sigur, astăzi vom avea o întâlnire”, a spus el.