x


 • EUR
  4.6578
  USD
  3.9575
 • 29° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  23 km/h
  Umiditate

  28%
  Presiune

  33864 hPa
string(7) "stiinta"

A apărut un nou continent: își dezvăluie primele SECRETE!

Se numește Zealandia și este un continent, scufundat în Oceanul Pacific, la nord de Australia și de Noua Zeelandă. Acest fragment din placa oceanică, ce se întinde pe 5 milioane de kilometri pătrați (cam două treimi din Australia învecinată), a fost recunoscut oficial anul acesta drept al optulea continent al planetei. O expediție științifică ce a plecat să-l studieze tocmai i-a descoperit primele secrete.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 05.10.2017, 20:29 | Actualizat: 05.10.2017, 20:29

În februarie 2017, publicarea în revista Societății Geologice Americane a cercetărilor unei echipe australiene a bulversat lumea geografiei. Grație imaginilor surprinse de sateliți, cercetătorii pot afirma că o placă terestră înghițită în proporție de 95 la sută de apele Oceanului Pacific, ale cărei părți mai înalte – singurele aflate la suprafața apei – ar fi Noua Zeelandă și Noua Caledonie , este, de fapt, un continent.

În afară de cele șapte continente consacrate – America de Nord, America de Sud, Europa, Africa, Asia, Oceania și Antarctica – își face, deci, apariția un al optulea. De atunci, din februarie, „continentul pierdut”, cum i s-a mai spus, botezat Zealandia, Zelandia sau continentul Noua Zeelandă, își dezvăluie, puțin câte puțin, secretele.

 

Fosile pe fundul apei

Timp de două luni, o echipă formată din 32 de oameni de știință din Programul Internațional pentru Descoperirea Oceanelor (IODP), a făcut cercetări de la bordul unei nave folosite pentru forări marine, Joides Resolution. „Expediția 371” a pornit la 27 iulie, având ca obiectiv prelevări de probe de pe fundul marin din zonă, pentru a înțelege mai bine evoluția, de-a lungul erelor, a acestei părți a scoarței terestre.  Cercetătorii s-au întors din expediție la 26 septembrie, cu câteva sute de fosile.

 

Grație forajelor efectuate până la 860 de metri sub placa oceanică, în șase locuri diferite, oamenii de știință au putut preleva „bucățele” din continentul scufundat, pentru a-i înțelege mai bine istoria.  Cercetătorii pot examina acum sedimente ce oferă informații despre schimbările geografice, vulcanice și climatice care au avut loc pe Zealandia cu până la 80 de milioane de ani în urmă.

 

mai multe, pe digi24.ro