x


  • EUR
    4.8595
    USD
    4.1198
string(7) "stiinta"

Acesta este SISTEMUL care poate salva de CUTREMUR

Un sistem care poate detecta cutremurul cu patru ore inainte va fi functional din 2020 in zona Vrancea.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Ziare.com | Publicat: 02.12.2019, 8:58

Cercetatorii Universitatii Politehnice Bucuresti testeaza, impreuna cu o companie israeliana, un sistem care poate detecta nivelul, intensitatea si locul aproximativ al producerii unui cutremur cu patru ore inainte, acesta urmand sa fie folosit pentru zona Vrancea.

 

Rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, Mihnea Costoiu, a declarat, duminica, ca cercetatorii sunt in faza de concept, dupa incercari facute pe diferite spatii in Turcia, respectiv Grecia, cu rata de succes foarte mare, pe zona de cercetare stiintifica.

 

“Vor fi doua zone verificate si anume Romania si California, doua parti ale lumii, sa spun asa. In Romania aceasta calibrare va fi pe perioada primei parti a anului 2020, urmand ca dupa aceasta perioada sa putem furniza autoritatilor, institutiilor publice, desemnate de catre autoritatile responsabile, informatiile cu privire la cutremure, astfel incat sa putem demonstra in Romania in mod direct, in mod practic, datele sau nivelul cercetarilor pe care il avem.

 

In acest moment, colegii cercetatori avanseaza un timp de detectie de circa 8 ore, dupa calculele pe care Politehnica le-a facut suntem foarte convinsi ca putem avea informatii extrem de credibile la minimum 4 ore.

 

Minimum 4 ore, repet, nu este maxim, poate sa fie si un timp mai indelungat, sunt multe conditionari, depinde de nivelul cutremurului si asa mai departe, sunt multe variabile”, a spus rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti.

 

Articolul integral pe ZIARE.COM