Adevarata harta economica a lumii

Harta, publicată de site-ul all-that-is-interesting.com, arată că țara care domină cea mai mare parte din importurile lumii este China. Este suficient să amintim faptul că această țară este cel mai important partener la importuri pentru SUA, Rusia, India, Australia, Kazahstan, printre multe alte state de pe toate continentele lumii.

 

De altfel, exporturile reprezintă o componentă majoră a expansiunii economice accelerate a Chinei din ultimii ani. Exporturile de bunuri și servicii chineze dețin o pondere de 30% din PIB. În anul 2013, China a devenit cea mai mare putere economică a lumii, cu o valoare totală a exporturilor de 2.210 miliarde de dolari, în creștere cu 7,9% comparativ cu anul anterior. În noiembrie 2014, exporturile Chinei atinseseră o valoare de 2.110 miliarde de dolari, conform cifrelor tradingeconomics.com.

 

În China, însă, cele mai multe importuri provin din Japonia.

 

Statele Unite ale Americii sunt principalul partener la export în state precum Canada, Mexic, precum și pe o mare parte din continentul sud-american. Exporturile SUA au crescut cu 1,2% în octombrie 2014 față de luna anterioară, ajungând la 1.975 miliarde de dolari. În 2013, exporturile SUA s-au cifrat la 1.575 miliarde dolari.

 

În România, importurile sunt dominate de ani de zile de Germania. Nemții sunt principalul partener comercial al țării noastre atât la import, cât și la export. Importurile din Germania reprezintă aproape a cincea parte (18,9%) din importurile totale în țara noastră, conform cifrelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS) din primele opt luni ale anului 2014.

 

Astfel, în perioada ianuarie-august 2014, importurile Germaniei în România s-au cifrat la 7,19 miliarde euro, în creștere cu 7,9% față de perioada similară din 2013.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed