Aici obții o dobândă de 16% pe an la depozite

Este vorba despre dobânzile pentru depozitele în moneda națională oferite de băncile din Republica Moldova.

 

Trebuie să precizăm că instituțiile de creditare de peste Prut nu excelează la aspectul transparență și multe dintre ele nu publică pe site dobânzile pe care le practică.

 

Însă informațiile oferite de băncile care publică aceste cifre ne oferă indicii clare referitoare la sumele care pot fi câștigate drept dobânzi la depozite.

 

Așadar, de exemplu, VictoriaBank oferă o dobândă variabilă de 6,5% pe an la depozitele în lei moldovenești pentru o perioadă de 9-18 luni. Pentru o perioadă cuprinsă între 18 și 60 de luni, dobânda anuală crește la 7,5%. În același timp, depozitele în euro și dolari aduc un câștig de 1,75% pe an dacă depozitul este menținut între nouă și 18 luni și de 2% pe an pentru depozitele pe 18-60 de luni.

 

Chiar dacă 7,5% pe an este o dobândă de circa patru ori mai mare decât dobânzile oferite de băncile românești, și, deci, foarte atractivă, BCR practică în Republica Moldova dobânzi și mai atractive. Mai exact, conform ofertei de depozite afișată pe site-ul băncii, rata dobânzii ajunge până la 14% pe an pentru un depozit în lei moldovenești pentru 12 luni. Pentru un depozit pe trei luni, dobânda anuală este de 10%. În schimb, cea mai mare dobândă la depozitele în euro și dolari este de 2,75% în cazul economiilor pe trei ani.

 

Iar Comerțbank vine cu un produs și mai avantajos. Este adevărat că acesta are o nișă mai îngustă, adresându-se pensionarilor, cărora le oferă o dobândă de 16,5% pe an pentru depozitele în lei moldovenești pe un an. În cazul economiilor în euro și dolari, dobânda pentru depozitele pe un an ajung la 2,35% pe an, conform site-ului acestei bănci.

 

Totuși, în ciuda acestor dobânzi atractive, puțini sunt cei care se încumetă să-și țină banii în băncile moldovenești, din cauza nesiguranței pe care le-o oferă acestea. De fapt, băncile aflate pe piață fac încercări disperate să atragă clienți, în condițiile în care încrederea populației și a firmelor în băncile moldovenești s-a prăbușit după ce s-a descoperit că din trei mari bănci din țară a fost furat un miliard de dolari. Cele trei bănci devalizate sunt Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed