AcasăExterneAlegeri în SUA: Biden: Uriașul „val roșu” nu a avut loc! Noapte...

Alegeri în SUA: Biden: Uriașul „val roșu” nu a avut loc! Noapte de coșmar pentru Trump, victorie mare pentru DeSantis

07:30 Alegerile din SUA de la mijlocul mandatului prezidenţial, desfăşurate marţi, care au sancţionat, cum era de aşteptat, politicile administraţiei democrate a lui Joe Biden, dar care, pe de altă parte, nu au adus un succes copleşitor pentru republicanii fostului preşedinte Donald Trump nu i-au făcut pe niciunul dintre ei să se răzgândească în privinţa planurilor de a candida pentru un nou mandat la Casa Albă în 2024, transmite News.ro.

07:03 Joe Biden a spus că alegerile desfăşurate marţi au arătat că a fost „o zi bună pentru democraţie” şi a subliniat rata bună de participare la vot şi mai ales proporţia de participare a tinerilor, transmite News.ro. El a dezvăluit că l-a sunat marţi seara pentru a-l felicita pe Maxwell Alejandro Frost , un democrat în vârstă de 25 de ani care ar urma să devină primul reprezentant al Generaţiei Z în Congresul federal. De asemenea, a ţinut să sublinieze că oficialii electorali şi-au făcut bine treaba.

Ziua 3, 10 noiembrie 06:30 Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este „pregătit” să lucreze cu opoziţia republicană din Congres, după ce a reuşit să contracareze „valul” conservator promis în alegerile intermediare (”midterms”), relatează AFP citată de Agerpres.ro.

01:16 Trump indică faptul că încă intenționează să facă anunțul privind candidatura la alegerile prezidențiale din 2024 săptămâna viitoare

Într-un interviu acordat miercuri postului Fox News Digital, fostul președinte american Donald Trump a declarat că informațiile potrivit cărora ar fi fost „furios” în urma rezultatelor de la alegerile intermediare nu sunt adevărate, informează CNN.

„Este exact opusul”, a spus Trump: „Oamenii pe care i-am susținut s-au descurcat foarte bine. Am avut o cotă de 98,6% în alegerile primare și 216 la 19 în alegerile generale – este uimitor”, a susținut Trump.

Trump a continuat să laude mai mulți dintre candidații pe care i-a susținut, inclusiv pe senatorul de Iowa Chuck Grassley și pe senatorul de Florida Marco Rubio, pentru care Trump s-a mobilizat. Grassley și Rubio erau amândoi puternic favoriți la victorie înainte ca Trump să apară alături de ei.

Trump a avut, de asemenea, cuvinte favorabile pentru celebrul Dr. Mehmet Oz, care și-a pierdut candidatura la Senat în Pennsylvania în fața locotenentului John Fetterman.

„Oz a muncit foarte mult, dar au existat forțe împotriva lui”, a spus Trump.

Întrebat dacă rezultatele slabe vor schimba decizia lui Trump de a anunța o a treia candidatură la președinție marțea viitoare, fostul președinte a indicat că va merge mai departe cu acest plan.

„Am avut un succes extraordinar…. De ce s-ar schimba ceva?” a spus Trump.

23:53 Biden spune că este posibil ca democrații să mai păstreze Camera Reprezentanților, dar „va fi foarte strâns”

Președintele Biden a fost întrebat în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă, miercuri seară, despre comentariul de aseară al liderului republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, potrivit căruia republicanii vor recâștiga majoritatea în Cameră – și dacă el crede că McCarthy are dreptate, relatează CNN.

Biden a răspuns că el crede că democrații încă mai au posibilitatea de a păstra Camera, dar a precizat că „va fi foarte strâns”.

„Este o țintă în mișcare în acest moment, dar va fi foarte strâns”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Biden a fost întrebat despre relația sa cu McCarthy. El a spus că nu a vorbit prea mult cu el, dar crede că va vorbi cu el în cursul zilei de miercuri.

În ceea ce privește modul în care vor colabora pe viitor, Biden a spus că „există întotdeauna destui oameni în cealaltă echipă, fie că este vorba de un democrat sau de un republican, la care partidul opus poate face un apel, poate îi poate agăța pentru a obține ajutor”.

23:24 Biden, după rezultatele alegerilor intermediare: „În timp ce presa și experții preziceau un val roșu uriaș, acesta nu s-a întâmplat” / Democrații au avut o noapte puternică / „Sunt pregătit să lucrez cu colegii republicani”

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri seara, în primul său discurs în urma alegerilor intermediare din Statele Unite, că, în timp ce presa prezicea venirea unui „gigantic val roșu” al republicanilor, însă „acest lucru nu s-a întâmplat”.

„A fost o zi bună pentru democrație și pentru America. Democrații au avut o noapte puternică. Cea mai bună noapte pentru (alegerea) guvernatori din 1986”, a afirmat Biden.

22:43 Trump declară o „victorie foarte mare”, în ciuda „dezamăgirilor”

Fostul președinte american Donald Trump a declarat o „victorie foarte mare”, în ciuda rezultatului dezamăgitor al republicanilor, scrie BBC.

În ultimele săptămâni, acesta a făcut un tur al țării pentru a susține diverși candidați – dintre care mai mulți au pierdut alegerile.

Trump a sprijinit oficial 174 din cei 430 de candidați.

Postând de pe propria sa platformă de socializare, Truth Social, el a scris: „În timp ce, în anumite privințe, alegerile de ieri au fost oarecum dezamăgitoare, din punctul meu de vedere personal a fost o victorie foarte mare – 219 VICTORII și 16 PIERDERI în alegerile generale – Cine a făcut vreodată mai bine de atât?”. Cifra nu a fost confirmată oficial.

22:34 Biden a postat pe Twitter o înregistrare video cu telefoanele de felicitare

Președintele Biden a postat pe Twitter un videoclip care arată clipuri în care el a dat telefoane de felicitare în noaptea alegerilor, scriind: „Comandantul și cu mine am lucrat până la miezul nopții trecute sunând unii dintre marii noștri câștigători ai alegerilor. Aștept cu nerăbdare munca pe care o vom face împreună”.

22:33 Cel mai mare comitat din Nevada va număra buletinele de vot până la sfârșitul săptămânii

Oficialii din comitatul Clark din Nevada informează alegătorii cu privire la numărarea buletinelor de vot în acest stat atent supravegheat – unde se desfășoară una dintre cursele cheie care ar putea determina controlul asupra Senatului, relatează BBC.

Toate buletinele de vot care au fost depuse personal în ziua alegerilor au fost deja numărate, dar vor mai rămâne de numărat buletinele de vot trimise prin poștă.

„Există o cantitate considerabilă de cutii de depunere pe care le-am primit”, a declarat Joe Gloria, registratorul comitatului Clark.

Comitatul va continua să proceseze buletinele de vot în cursul săptămânii viitoare, a spus el. Ei vor primi în continuare buletine de vot prin poștă până sâmbătă, atât timp cât acestea sunt ștampilate până la 8 noiembrie.

Gloria a adăugat că rezultatele neoficiale vor fi publicate probabil joi.

În Clark – cel mai populat comitat din Nevada – au fost numărate până acum 78% din voturi.

Observatorii politici urmăresc îndeaproape cursa pentru Senat dintre democrata Catherine Cortez Masto, aflată în funcție, și adversarul său republican Adam Laxalt, care, miercuri după-amiază, avea un ușor avans.

22:15 Care este situația la această oră în lupta pentru controlul Senatului.

Patru alegeri – Georgia, Arizona, Nevada și Alaska – nu au fost încă stabilite. Cursa din Alaska este între doi republicani. Democrații trebuie să câștige cel puțin două din cele trei fotolii pentru a menține controlul asupra Senatului.

 • Georgia va organiza un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie, după ce niciunul dintre candidații la Senat – Raphael Warnock sau Herschel Walker – nu a obținut peste 50% din voturi.
 • cursa pentru Senat din Nevada este încă cotată ca fiind o confruntare incertă de către CBS, iar oficialii vor continua să numere voturile prin corespondență care sosesc înainte de 12 noiembrie (sâmbătă).
 • În cursa pentru Senatul Arizonei, care înclină spre democrați în acest moment, continuă numărătoarea

21:43 Nu există nicio dovadă că vreun sistem de vot din țară a fost compromis, spun oficialii de la Homeland Security

Oficialii federali nu au văzut nicio dovadă că vreun sistem de vot folosit în cele 8.800 de jurisdicții din SUA a fost compromis, a declarat miercuri după-amiază (ora locală) agenția de securitate cibernetică a Departamentului de Securitate Internă, relatează CNN.

„Nu am văzut nicio dovadă că vreun sistem de vot a șters sau pierdut voturi, a schimbat voturi sau a fost compromis în vreun fel în vreo cursă din țară”, a declarat într-un comunicat directorul Agenției americane pentru securitatea cibernetică și a infrastructurii, Jen Easterly.

„Îndemnăm pe toată lumea să se orienteze către oficialii electorali din statul dumneavoastră și cei locali pentru cele mai exacte și actualizate informații despre numărarea voturilor și să rămână răbdători în timp ce oficialii electorali continuă să își facă treaba și să desfășoare procesul de certificare”, a adăugat Easterly.

Declarația vine în contextul în care cei care neagă alegerile, inclusiv fostul președinte Donald Trump, continuă să susțină în mod fals că defecțiunile tehnice din locuri precum Maricopa County, Arizona, sunt semne de fraudă electorală.

21:36 Strategia riscantă a democraţilor de a-i ajuta pe republicanii extremişti în alegerile primare pare să aibă succes

O strategie riscantă a Partidului Democrat de a cheltui milioane de dolari pentru a-i ajuta pe candidaţii republicani de extremă dreapta să câştige competiţia internă din partid pare să dea rezultate în alegerile de la jumătatea mandatului (‘midterms’) desfăşurate marţi în Statele Unite, democraţii învingându-i pe aceştia în câteva curse electorale, precizează Reuters.

Critici din interiorul Partidului Democrat avertizaseră că campaniile de publicitate electorală în favoarea unor candidaţi care au preluat acuzaţiile fostului preşedinte Donald Trump de fraudă la alegerile din 2020 ar putea ajuta la alegerea a exact acelor persoane despre care democraţii le spun americanilor că reprezintă un risc serios pentru democraţie.

Însă susţinătorii controversatei strategii au calculat că întărirea acestor candidaţi în defavoarea republicanilor mai moderaţi în alegerile interne (primare) îi va face concurenţi mai uşor de învins în ‘midterms’.

Pariul pare să fi fost câştigător: proiecţiile de miercuri îi dădeau învingători pe toţi cei opt candidaţi democraţi care au beneficiat de această strategie. Aceste rezultate ar putea oferi un tipar pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din 2024.

21:18 Statul Georgia confirmă organizarea unui nou tur de scrutin în decembrie

Georgia se va îndrepta spre un tur de scrutin, a confirmat secretarul de stat Brad Raffensperger, potrivit BBC.

Cursa pentru Senat din Georgia este încă strânsă între republicanul Herschel Walker și democratul Raphael Warnock – Walker are peste 48% din voturi, în timp ce Warnock are 49%.

Niciunul dintre cei doi candidați nu a obținut mai mult de 50% din voturi, ceea ce înseamnă că trebuie să se organizeze alte alegeri, conform legilor din Georgia.

Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 6 decembrie.

21:13 Cursa între republicani din Alaska încurcă numărarea locurilor în Senat

În acest moment, numărul voturilor din Senat este egal, 48 la 48, în camera superioară a Congresului, care are 100 de membri.

Așadar, în condițiile în care patru locuri în Senat nu au fost încă numite, de ce vorbim doar despre trei locuri care atârnă în balanță?

Pentru că nu s-a făcut încă o proiecție pentru cursa din Alaska. Alaska are un sistem unic de „alegere clasată” care permite alegătorilor să își clasifice candidații în loc să voteze pentru sau împotriva unuia sau altuia, explică BBC.

Numărarea acestora este un proces complicat, dar concluzia este că s-ar putea ca abia pe 23 noiembrie să începem să obținem rezultate reale.

Cu toate acestea, cursa este acum între doi republicani, ceea ce înseamnă că, indiferent cine va câștiga în cele din urmă – actualul președinte Lisa Murkowski sau Kelly Tshibaka – locul va fi cu siguranță roșu.

21:11 Republicanii trebuie să schimbe două locuri în Senatul SUA pentru a obține controlul camerei superioare a Congresului și a bloca nu doar agenda legislativă a lui Joe Biden, ci și acte majore, cum ar fi confirmarea judecătorilor federali și, dacă ar fi cazul, a judecătorilor pentru Curtea Supremă a SUA, notează The Guardian.

La începutul serii de marți, aveau nevoie de o singură victorie, dar după ce John Fetterman l-a învins pe Dr. Oz pentru a câștiga locul liber din Pennsylvania, care fusese ocupat de republicanul Patrick Toomey, care se retrăgea din activitate, această cifră a crescut la două locuri.

În acest moment, cu toți ochii ațintiți asupra Georgiei și a Nevadei – și chiar a Arizonei – dar și Alaska.

21:04 Kelly este realeasă guvernator al statului Kansas, păstrând un punct de sprijin pentru democrați

Laura Kelly, guvernatoarea democrată a statului Kansas, a câștigat miercuri un al doilea mandat, potrivit The Associated Press, depășind o provocare din partea procurorului general Derek Schmidt și păstrând un punct de sprijin politic pentru democrați, relatează The New York Times.

Kelly, fost deputat, s-a prezentat în fața alegătorilor ca o moderată axată pe probleme precum educația și construcția de drumuri, în locul subiectelor de război cultural care au divizat mult timp acest stat conservator.

În calitate de democrată într-un stat roșu, ea a fost în mod regulat în dezacord cu Legislativul în timpul primului său mandat. Deși uneori a negociat compromisuri sau a colaborat cu disidenții republicani, Kelly s-a văzut constrânsă în probleme cheie de supermajoritățile republicane din parlamentul statului.

Legiuitorii au trecut peste veto-ul ei cu privire la hărțile de redistribuire a circumscripțiilor, dar nu au reușit să adune voturile necesare pentru a trece peste respingerea proiectului de lege privind sportul pentru persoane transsexuale.

Alegerile au avut loc la doar trei luni după ce alegătorii din Kansas au respins cu o majoritate covârșitoare un amendament constituțional care ar fi eliminat dreptul la avort la nivel de stat. Marja decisivă și participarea ridicată la acel vot din august au fost considerate la nivel național ca un semn al puterii politice a avortului de a-i implica pe democrați în această toamnă. Kelly susține dreptul la avort.

Deși locuitorii din Kansas votează în mod sigur republican în alegerile prezidențiale, ei au o istorie de alegere a membrilor ambelor partide în funcții la nivel de stat. Creșterea puterii democraților în suburbiile din Kansas City, cândva un bastion conservator, a remodelat coalițiile din stat în ultimii ani.

Ora 20:35 Republicanul McCarthy anunță că va candida la funcția de speaker al Camerei

Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a trimis miercuri o scrisoare colegilor săi republicani din Cameră și le-a cerut sprijinul, în contextul în care și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Camerei, potrivit Fox News

„În primul rând, felicitări pentru alegerea dumneavoastră într-un an critic și crucial”, a scris el. „De-a lungul ultimului secol, republicanii au răsturnat Camera de la democrați doar de patru ori: 1946, 1952, 1994 și 2010. Doar de două ori această răsturnare a avut loc în patru ani sau mai puțin. În timp ce o serie de curse rămân restante, pot să raportez cu încredere că ne vom alătura acestei liste, vom construi pe baza câștigurilor noastre semnificative din ciclul trecut și ne vom atinge obiectivul de a recuceri Camera.”

„Aceasta nu este o performanță mică”, a adăugat el

20:31 Alegerile intermediare din SUA: Rezultatele curselor cheie încă nu au fost stabilite

Democrații par să fi stăvilit pierderile pe care se așteptau să le sufere în alegerile de la mijlocul mandatului de marți, în mâinile alegătorilor care, potrivit sondajelor, s-au săturat de inflația ridicată și de creșterea criminalității, scrie The Guardian. În timp ce rezultatele mai multor curse cheie rămân de stabilit, aliații lui Joe Biden din Camera Reprezentanților și Senat se bucură de forța neașteptată de care au dat dovadă candidații lor. Cu toate acestea, republicanii au încă o cale de a prelua controlul atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, dar s-ar putea să așteptăm câteva zile, dacă nu chiar săptămâni, pentru ca întregul echilibru al puterii să fie determinat.

Iată ce am aflat astăzi până acum:

 • Joe Biden va vorbi și va răspunde la întrebările reporterilor la ora locală 16:00 ET (23:00, ora României), în ceea ce ar putea fi un fel de tur de victorie.
 • Sarcina congresmanului Sean Patrick Maloney a fost să câștige locuri pentru democrați în Camera Reprezentanților, dar în schimb și-a pierdut propria candidatură pentru realegere.
 • Senatorul republican Ron Johnson a câștigat un nou mandat în Wisconsin, spulberând speranțele democraților de a recupera acest loc și de a-și mări majoritatea în Cameră.
 • În Kentucky, alegătorii au respins o măsură electorală care ar fi pregătit terenul pentru incriminarea avortului.
 • Cursa crucială pentru Senat din Georgia ar putea ajunge la un al doilea tur de scrutin, pe 6 decembrie.

20:26 ANALIZĂ Câteva observații despre alegerile din SUA: Republicanii tremură până la final, democrații exultă, steaua lui Trump apune, DeSantis e vedeta dreptei

Republicanii, marii favoriți la alegerile intermediare din Statele Unite de marți, nu au reușit până acum să confirme prognozele pre-electorale care-i dădeau drept câștigători confortabili a cel puțin uneia dintre camerele Congresului de la Washington. De partea lor, democrații au obținut câteva victorii importante care îi fac să spere că pot păstra Senatul. Election Day pare să marcheze începutul sfârșitului influenței lui Donald Trump printre republicani, confirmând în același timp statutul tot mai însemnat al guvernatorului Floridei, Ron DeSantis.

Luptă strânsă pentru Cameră

Candidații democrați pentru Camera Reprezentanților au reușit marți să oprească valul roșu al republicanilor preconizat de analiștii de peste ocean, păstrând zeci de locuri vulnerabile acolo unde liderii Partidului Republican (GOP) întrevedeau câștiguri pe scară largă.

Dar exuberanța democraților nu este completă: în ciuda performanțelor foarte bune, republicanii au zdruncinat majoritatea fragilă a democraților și sunt pe cale,  foarte probabil, să preia controlul camerei inferioare anul viitor.

Republicanii au înregistrat câștiguri în mai multe state cheie, inclusiv în Florida, unde au ocupat locul liber lăsat liber de Charlie Crist, și New York, unde l-au înlăturat pe Sean Patrick Maloney, șeful de campanie al democraților și omul însărcinat cu protejarea mandatelor democraților în acest ciclu electoral. 

19:45 Republicanii trebuie să schimbe doar un singur loc pentru a obține controlul Senatului, în timp ce democrații trebuie să păstreze 50 de locuri pentru a menține controlul, explică The New York Times.

19:39 Cursa pentru Senat din Georgia dintre republicanul Herschel Walker și senatorul democrat Raphael Warnock se îndreaptă către un al doilea tur de scrutin, în 6 decembrie, potrivit proiecției CNN, în condițiile în care niciunul dintre candidați nu pare să primească mai mult de 50% din voturi.

În Georgia un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturi pentru a câștiga din primul tur.

Rezultate oficiale aici.

19:34 Biden va susține o conferință de presă la ora 23,00, ora României

Președintele Biden va continua tradiția de a ține o conferință de presă oficială a doua zi după alegerile de la jumătatea mandatului și va răspunde la întrebările reporterilor la ora 23,00, ora României, a anunțat Casa Albă, citată de CNN.

„După-amiază, președintele va face observații și va răspunde la întrebări”, a precizat Casa Albă într-o actualizare a programului zilnic al președintelui, miercuri.

Președinții din trecut au ținut în mod tradițional conferințe de presă a doua zi după alegerile de la jumătatea mandatului. Acestea au produs momente notabile, cum ar fi atunci când președintele de atunci, Barack Obama, a recunoscut că democrații au fost „înfrânți” în 2010.

Obama a ținut conferințe de presă după alegerile de la jumătatea mandatului în 2010 și 2014. Fostul președinte Donald Trump a ținut o conferință de presă după alegerile de la mijlocul mandatului în 2018. Și fostul președinte George W. Bush a ținut conferințe de presă după alegerile de la jumătatea mandatului din 2002 și 2006.

19:07 Cele trei curse cheie pentru Senat rămase

Odată cu victoria republicanului Ron Johnson în Wisconsin, bătălia pentru controlul Senatului rămâne pe muchie de cuțit, potrivit BBC.

Prin urmare, toți ochii rămân ațintiți asupra celor trei curse pentru Senat care urmează să determine dacă democrații vor păstra controlul camerei superioare a Congresului sau dacă republicanii îl pot lua de la ei.

 • În Arizona, democratul Mark Kelly îl devansează ușor pe Blake Masters, susținut de Donald Trump, deși în prezent au fost numărate doar 69% din voturi.
 • În Nevada, republicanul Adam Laxalt conduce în fața democratei Catherine Cortez Masto, aflată în exercițiu, cu 80% din voturile așteptate numărate.
 • Dar cea mai mare necunoscută rămâne Georgia, unde candidatul republican Herschel Walker și democratul Raphael Warnock sunt la egalitate funcțională cu aproximativ 49% din voturi (cu 96% din voturile așteptate numărate).

Se pare probabil ca în acest stat din sudul țării să aibă loc un al doilea tur de scrutin între cei doi, în decembrie, având în vedere că în Georgia un candidat trebuie să obțină peste 50% din voturi pentru a câștiga din prima încercare.

18:47 Președintele Comitetului de campanie al Congresului Democrat, Maloney, a cedat în urma unei pierderi istorice în Camera Reprezentanților

Reprezentantul statului New York, Sean Patrick Maloney, președintele Comitetului de campanie al Congresului Democrat, a recunoscut că a pierdut în cursa pentru Camera Reprezentanților în fața contracandidatului republican Mike Lawler, relatează Fox News.

Lawler a confirmat într-o apariție la Fox News miercuri dimineață că Maloney l-a sunat pentru a recunoaște pierderea. Maloney însuși a făcut apoi anunțul în timpul unei alocuțiuni la Washington, D.C., în timpul căreia l-a felicitat pe Lawler pentru o „victorie bună”.

Este pentru prima dată în ultimele decenii când un președinte al DCCC pierde realegerea.

Maloney reprezintă în prezent districtul 18 din New York, dar a optat să candideze pentru districtul 17 în alegerile din 2022, după ce redistribuirea circumscripțiilor a dus la o hartă radical diferită pentru New York. Lawler, care este din și reprezintă comitatul Rockland în Adunarea de Stat, a declarat că acest lucru a jucat în favoarea sa.

„El nu cunoaște pe nimeni acolo”, a declarat Lawler în octombrie, precizând că 75% din districtul 17 este nou pentru Maloney, în timp ce comitatul său reprezintă 42% din district.

Trecerea lui Maloney în districtul 17 este doar o parte a unui joc de scaune politice cauzat de redistribuirea care a făcut ca mai mulți democrați din actuală legislatură a Camerei Reprezentanților să piardă cursele primare. Reprezentantul democrat progresist Mondaire Jones reprezintă în prezent districtul 17, dar odată cu mutarea lui Maloney, acesta a trecut să candideze în districtul 10, care a rămas liber când reprezentantul Jerrold Nadler (D-N.Y) a decis să se mute de acolo în districtul 12.

Jones a sfârșit prin a pierde alegerile primare din cel de-al 10-lea district în fața fostului procuror federal și avocat specializat în procedura de destituire a Camerei, Dan Goldman, în timp ce Nadler a înlăturat-o pe președinta Comisiei de supraveghere a Camerei, reprezentanta Carolyn Maloney. Goldman și Nadler au câștigat amândoi alegerile generale de marți.

18:37 Proiecție CNN și BBC: Senatorul republican Ron Johnson va câștiga în cursa cheie pentru Senat din Wisconsin

Senatorul republican Ron Johnson va fi reales în Wisconsin, potrivit proiecțiilor CNN și BBC, învingându-l pe locotenentul guvernator democrat Mandela Barnes într-una dintre cele mai importante curse pentru Senat din țară.

Victoria a fost o altă demonstrație a durabilității politice remarcabile a lui Johnson, în vârstă de 67 de ani, care a câștigat acum trei alegeri consecutive foarte disputate, în ciuda sondajelor care îl arătau de mult timp printre cei mai puțin populari senatori care vor fi realeși în acest an.

Prin faptul că l-a ținut în frâu pe Barnes – pe care democrații îl considerau la începutul ciclului electoral din acest an ca fiind o potențială stea în ascensiune – Johnson a întărit, de asemenea, speranțele Partidului Republican de a obține controlul Senatului.

18:29 Analiză CNN: Negaționiștii alegerilor din 2020 au fost cei care au pierdut la alegerile intermediare

Alegerile din 2022 sunt acum în cărți, deși numărarea voturilor continuă în multe locuri, cu atât de multe curse încă nedeclarate. Democrații, care se așteptau să sufere pierderi considerabile în Camera Reprezentanților, par să se fi menținut, dar tot se pare că vor ajunge în minoritate, relatează CNN.

În Senat, situația este foarte strânsă, democrații obținând în prezent un singur loc în Pennsylvania. Acum, toți ochii sunt ațintiți spre Arizona, Georgia, Nevada și Wisconsin, toate acestea fiind prea strânse pentru a fi declarați câștigători.

Cu toate acestea, este clar că negaționiștii alegerilor din 2020 au fost cei care au pierdut până acum în rezultatele alegerilor de la mijlocul mandatului.

Mai mulți negaționiști electorali de profil înalt care au candidat pentru funcția de guvernator în întreaga țară au ieșit în pierdere. În Wisconsin, Tim Michels a pierdut. În Michigan, Dixon a eșuat. Mastriano a fost eliminat în Pennsylvania. La fel și Dan Cox în Maryland. Și Darren Bailey în Illinois.

În timp ce CNN nu a anunțat câștigătorul cursei pentru postul de guvernator al Arizonei, republicana Kari Lake este în urmă.

18:21 Istoria alegerilor parțiale este presărată cu pierderi pentru partidul președintelui

Poate fi ciudat pentru unii să constate că democrații au performanțe peste așteptări astăzi, având în vedere că se pare că vor pierde Camera Reprezentanților, iar bătălia pentru Senat este echilibrată pe muchie de cuțit, notează 63157389.

Dar o privire rapidă asupra istoriei alegerilor de la jumătatea mandatului din ultimele decenii arată că partidul care deține președinția pierde aproape invariabil controlul Congresului la prima întrebare.

De la primul set de alegeri parțiale ale lui Richard Nixon, în 1969, președinția și Congresul au fost unificate de opt ori, comparativ cu divizate de 18 ori.

Dintre aceste opt ocazii în care un partid a controlat ambele ramuri ale guvernului american, doar Jimmy Carter (în 1977) și George W Bush (în 2002 și 2004) au reușit să dețină controlul atât al Camerei și Senatului după ce au fost deja în funcție.

Prin comparație, Donald Trump, Barack Obama și Bill Clinton au pierdut cu toții controlul Congresului la primele lor alegeri de la jumătatea mandatului – în timp ce Richard Nixon, Ronald Reagan și George HW Bush nu au avut niciodată controlul ambelor camere în niciun moment al președinției lor.

17:44 Republicanii au câștigat votul majorității femeilor albe, iar democrații au pierdut sprijin în rândul alegătorilor latino-americani

În acest an, republicanii au câștigat majoritatea femeilor albe, un important bloc de vot pe care cele două partide l-au împărțit în 2018, scrie CNN.

De asemenea, republicanii și-au respectat previziunile potrivit cărora vor avea rezultate mai bune în rândul alegătorilor latino decât în urmă cu patru ani.

Sprijinul democraților în rândul bărbaților latini a fost de 63% în 2018 și este sub 55% în 2022, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne (exit-poll). Republicanii au părut să reducă din avantajul democraților în rândul femeilor latino, deși democrații au obținut în continuare sprijinul a aproximativ două treimi dintre ele.

17:28 Candidații care fac istorie

Rezultatele proiectate continuă să apară și, deși toate victoriile sunt speciale, unele fac istorie. Iată câțiva dintre candidații care schimbă cărțile de recorduri în alegerile parțiale din 2022, potrivit BBC.

 • Democratul Maxwell Frost, în vârstă de 25 de ani, este proiectat să câștige în cel de-al 10-lea district electoral din Florida. Născut în 1997, el este primul membru al Generației Z ales pentru a face parte din Congresul SUA.
 • Candidata republicană Katie Britt, în vârstă de 40 de ani, va fi aleasă ca prima femeie din Alabama care va ocupa un post în Senatul SUA, potrivit proiecțiilor partenerului american al BBC, CBS News.
 • Democratul Wes Moore, în vârstă de 44 de ani, a intrat, de asemenea, în istorie ca prim guvernator de culoare al statului Maryland. El este doar al treilea guvernator de culoare ales în istoria de 246 de ani a națiunii, alături de Deval Patrick din Massachusetts și Douglas Wilder din Virginia.
 • Democrata Maura Healey, în vârstă de 51 de ani, câștigătoarea preconizată a cursei pentru postul de guvernator al statului Massachusetts, este prima lesbiană aleasă guvernator. Democratul James Roesener, în vârstă de 26 de ani, ar urma să devină primul bărbat transsexual ales în legislativul unui stat din istoria SUA.

17:08 Fost consilier al lui Trump: „Noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024” / „El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate”

Fosta consilieră a lui Trump, Sarah Matthews, spune că modul în care a decurs noaptea trecută în privința alegerilor intermediare indică faptul că Donald Trump îi costă pe republicani locuri care pot fi câștigate, relatează CNN.

În perioada premergătoare alegerilor de la jumătatea mandatului, republicanii au sperat că vor avea o majoritate clară în Camera Reprezentanților în noaptea alegerilor.

Cu toate acestea, începând de miercuri dimineață, rezultatele sunt încă în curs de afișare, iar controlul Congresului încă atârnă în balanță.

„Cred că noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Donald Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024. El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate, impulsionând candidați de slabă calitate”, a declarat Matthews, fost adjunct al secretarului de presă al Casei Albe în timpul președintelui Trump.

Ea a adăugat: „Aveți o inflație record, temeri sporite cu privire la criminalitate, cea mai gravă criză la graniță din istorie, un președinte nepopular, iar performanța republicană a fost în continuare sub așteptări. Și asta s-a datorat în mare parte candidaților pe care Trump i-a susținut. Ei nu au fost la înălțimea calității. Cred că aceasta este o lecție învățată pentru republicani că a), Trump nu este un câștigător național și, b), calitatea candidaților contează.”

16:54 Oz și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Fetterman într-un apel telefonic în această dimineață, spune echipa de campanie a lui Fetterman

Republicanul Mehmet Oz l-a sunat pe democratul John Fetterman pentru a-și recunoaște înfrângerea în cursa pentru Senat din Pennsylvania în această dimineață la ora 9:30 ET, potrivit purtătorului de cuvânt al campaniei lui Fetterman, Joe Calvello, precizează CNN.

16:52 Căile pentru a prelua controlul Senatului

Bătălia dintre democrați și republicani pentru controlul Senatului SUA se va reduce la câteva curse foarte disputate, care ar putea oscila în direcția oricăruia dintre partide, relatează BBC.

În momentul de față, conform rezultatelor, democrații au 48 de locuri, iar republicanii 47. Democrații trebuie să ajungă la 50 pentru a menține controlul camerei, în timp ce republicanii au nevoie de 51 – asta pentru că, atunci când este 50-50, vicepreședintele Kamala Harris asigură votul de departajare („votul de aur”) pentru democrați.

Cursele sunt încă prea strânse pentru a fi stabilite în Arizona, Georgia, Nevada și Wisconsin. Alaska nu a fost încă desemnată, dar candidații din față sunt amândoi republicani care se înfruntă între ei.

Deși nimic nu este bătut în cuie, iată cum stau lucrurile în acest moment:

 • Cursa din Arizona înclină spre actualul senator democrat Mark Kelly, cu 93% din secțiile de votare în
 • În Nevada, republicanul Adam Laxalt conduce în fața democratei Catherine Cortez Masto, în exercițiu, dar multe voturi nu au fost încă numărate
 • În Wisconsin, situația este prea strânsă pentru a fi stabilită, dar republicanul Ron Johnson îl devansează la limită pe contracandidatul democrat Mandela Barnes

Așadar, cu curse atât de strânse, toți ochii se vor îndrepta din nou spre Georgia. În acest moment, niciunul dintre candidați nu pare să atingă pragul de 50% necesar pentru a câștiga în acest stat, ceea ce înseamnă că senatorul Raphael Warnock și contracandidatul său republican Herschel Walker se vor îndrepta probabil spre un al doilea tur de scrutin.

Aceste alegeri vor avea loc la începutul lunii decembrie. Astfel, dacă nici republicanii, nici democrații nu vor reuși să obțină o majoritate fără ea, Georgia va fi în atenția tuturor în următoarele patru săptămâni.

16:31 Campania lui Oz nu a făcut până acum nicio concesie sau declarație publică după pierderea prognozată în Pennsylvania

Până miercuri dimineața devreme, republicanul Mehmet Oz nu a recunoscut public că a pierdut în fața locotenentului guvernator democrat John Fetterman în cursa pentru Senat în Pennsylvania, relatează CNN.

Tăcerea din partea candidatului și a staff-ului este demnă de remarcat.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Office of United States Senator Claire McCaskill

După încercări repetate de a lua legătura cu campania, nu a fost confirmat niciun comentariu sau detalii privind o declarație a candidatului – scrisă sau verbală.

Oz a vorbit la sediul său de campanie din comitatul Bucks, marți târziu, înainte de proiecția cursei, spunând mulțimii: „Când toate buletinele de vot vor fi numărate, credem că vom câștiga această cursă”.

16:28 Victorie „pro-Choice” în Kentucky prin respingerea amendamentului care elimina dreptul la avortul – AP

Alegătorii din Kentucky au spus „nu” unui amendament constituțional care ar fi eliminat în mod explicit dreptul la avort din Constituție, relatează agenția de presă Associated Press, citată de BBC.

În timpul nopții, în timpul unui eveniment electoral pro-alegere din Louisville, Kentucky, participanții la petrecere au sărbătorit și au răsuflat ușurați, în timp ce se auzeau rezultatele.

„Alegătorii din Kentucky au spus-o clar: nu vom da înapoi când politicienii vor încerca să vină după dreptul nostru de a ne controla propriul corp și viitorul”, a declarat Tamarra Wieder, directorul de stat din Kentucky pentru Planned Parenthood Alliance Advocates.

Sursa foto: MANDEL NGAN / AFP

Aceasta este o victorie majoră pentru activiștii pro-alegere („pro-Choice – n.r.) într-un stat solid conservator și urmează o serie de victorii în alte referendumuri de stat pe această temă. Mai devreme, marți, Vermont, Michigan și California au consfințit dreptul la avort în constituția lor.

Dreptul la avort a fost o problemă de top în aceste alegeri de la mijlocul mandatului, după ce Curtea Supremă a anulat cauza Roe vs. Wade la începutul acestui an, deschizând calea pentru ca statele să restricționeze accesul la această procedură.

16:22 Trump „este livid” și „țipă la toată lumea” după prestația Partidului Republican la alegerile intermediare, spune un consilier

Fostul președinte Donald Trump „este livid” și „țipă la toată lumea” după rezultatele dezamăgitoare de aseară ale Partidului Republican în alegerile de la mijlocul mandatului, spune un consilier al lui Trump care a fost în contact cu cercul intim al lui Trump la CNN.

„Candidații contează”, a spus consilierul lui Trump.

„Toți au fost candidați proști”, a continuat consilierul, criticând mulți dintre contracandidații aleși de Trump în statele cheie din zona de bătălie.

Acest consilier a spus că este puțin probabil ca Trump să își amâne anunțul prezidențial așteptat, deoarece „este prea umilitor pentru a întârzia”. Dar consilierul a spus că există prea multe necunoscute în acest moment.

14.55: Fosta consilieră a lui Trump, Sarah Matthews, spune că modul în care a decurs seara alegerilor din 2022 indică faptul că Donald Trump îi costă pe republicani locuri care pot fi câștigate, transmite CNN. În perioada premergătoare alegerilor de la jumătatea mandatului, republicanii au sperat că vor avea o majoritate clară în Camera Reprezentanților în noaptea alegerilor. Cu toate acestea, începând de miercuri dimineață, rezultatele sunt încă în curs de afișare, iar controlul Congresului încă atârnă în balanță.

„Cred că noaptea trecută a fost cel mai mare indicator că Donald Trump nu ar trebui să fie candidatul republican în 2024. El i-a costat pe republicani locuri care puteau fi câștigate, impulsionând candidați de slabă calitate”, a declarat Matthews, fost adjunct al secretarului de presă al Casei Albe în timpul președintelui Trump.

Ea a adăugat: „Avem o inflație record, temeri sporite cu privire la criminalitate, cea mai gravă criză la graniță din istorie, un președinte nepopular, iar performanța republicană a fost sub așteptări. Și asta s-a datorat în mare parte candidaților pe care Trump i-a susținut. Ei nu au fost la înălțimea calității. Cred că aceasta este o lecție învățată pentru republicani că Trump nu este un câștigător național și că de fapt calitatea candidaților contează”.

14.26: Cei mai de stânga deputați ale Partidului Democrat în Camera Reprezentanților, cunoscute colectiv sub numele de „Squad”, au fost realese cu ușurință în alegerile de marți, transmite FoxNews. E vorba despre Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Cori Bush și Jamaal Bowman, potrivit FoxNews.

Ocasio-Cortez, Omar, Pressley și Tlaib au fost membrii fondatori ai „Squad”, au câștigat notorietate ca proaspeți deputați după alegerile din 2018 pentru că au împins Partidul Democrat mult spre stânga, punând presiune pe conducerea partidului să adopte poziții considerate exagerate de electoratul centrist. Bush și Bowman s-au alăturat grupului informal după ce au câștigat alegerile în 2020.

13.51: Controlul politic asupra Senatului s-ar putea decide abia în decembrie, arată CNN și FoxNews. Competiția extrem de disputată pentru Senat în Georgia încă nu are un câștigător, senatorul democrat Raphael Warnock și contracandidatul republican Herschel Walker fiind implicați într-o cursă strânsă care ar putea decide controlul Senatului SUA.

Dacă niciunul dintre candidați nu depășește pragul de 50%, Warnock și Walker vor intra la un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie. În funcție de rezultatul curselor pentru Senat din Pennsylvania, Arizona și Nevada, alegătorii din Georgia ar putea atunci – pentru al doilea ciclu electoral consecutiv – să aibă majoritatea în Senat în mâinile lor.

13.25: Detalii despre demografia votului (analiză FoxNews):

La fel ca la alegerile recente, alegătorii s-au împărțit puternic în funcție de sex, educație și tipul de comunitate. Bărbații au susținut candidații republicani pentru Congres cu 10 puncte procentuale, iar femeile au optat pentru democrați (+4 puncte). Alegătorii care nu au studii superioare (+10 puncte) și locuitorii din mediul rural (+28 de puncte) au optat pentru republicani, absolvenții de studii superioare (+9 puncte) și locuitorii orașelor au înclinat spre democrați (+30 de puncte).

Analiza Fox News Voter Analysis (FNVA), un sondaj efectuat pe un eșantion de peste 90.000 de alegători din întreaga țară, evidențiază principalele teme ale alegerilor și grupurile demografice centrale – și, atunci când este comparată cu rezultatele din alegerile din 2018 și 2020, arată schimbări cheie care au favorizat în general republicanii.

Republicanii au obținut un sprijin de bază puternic, în special din partea evanghelicilor albi, a alegătorilor din mediul rural, a albilor fără diplomă universitară și a conservatorilor.

Majoritatea grupurilor demografice s-au deplasat spre dreapta în comparație cu alegerile din 2020. Unele dintre cele mai importante schimbări au avut loc în rândul grupurilor care l-au susținut pe Biden în urmă cu doi ani. Femeile, de exemplu, au votat pentru Biden cu 12 puncte în 2020 și pentru democrați în acest an cu doar 4 – o schimbare de 8 puncte în favoarea republicanilor. Alte câștiguri notabile ale Partidului Republican au inclus alegătorii cu vârsta sub 30 de ani (schimbare de 12 puncte), alegătorii de culoare (+15 puncte), hispanicii (+10 puncte), absolvenții de facultate (+11 puncte), moderații (+11 puncte) și alegătorii din suburbii (+9 puncte).

11.30: Cursa pentru Senat e în continuare strânsă. Atât FoxNews, cât și CNN dau rezultatul 48-48 pentru cele două partide. Pentru controlul Senatului e nevoie de 51 de locuri.

În ce privește Camera Reprezentanților, FoxNew dă scorul 199-172 în favoarea Republicanilor, iar CNN 198-178 tot în favoarea Republicanilor. Pentru a aavea majoritatea, un partid are nevoie de 219 locuri

11.28: Partidul Republican (de dreapta) câștigă în rândul latino-americanilor din Florida, potrivit unei analize CNN, care arată că această tendință ar putea remodela peisajul politic în mai multe state oscilante. Cel mai puternic semnal că republicanii au continuat să obțină câștiguri în rândul acestei comunități a venit în comitatul Miami-Dade, unde locuiește o mare populație cubaneză.

10.57: Influentul senator republican Lindsey Graham și-a exprimat marți seară dezamăgirea față de lipsa de victorii republicane în alegerile de la jumătatea mandatului. „Cu siguranță nu a fost un val republican, asta e al naibii de sigur”, a declarat Graham într-un interviu pentru NBC News, citat de FoxNews. „Cred că vom fi la 51 – 52 de locuri în Senat”, a spus el (majoritatea în Senat e de 51 de locuri – n.red.).

Întrebat dacă performanța sub așteptări a Partidului Republican la jumătatea mandatului a fost rezultatul „efectului Donald Trump”, în care asocierea cu fostul președinte ar fi putut dăuna candidaților republicani, Graham a răspuns „nu chiar”, sugerând totuși că alegerile au reprezentat un „referendum asupra lui Biden”, adăugând: „Dacă recuperăm Camera și obținem majoritatea în Senat, este o noapte foarte bună. Un val ar fi fost New Hampshire și Colorado”.

10.42: Guvernatorul Republican al Floridei, Ron DeSantis, devine o figură tot mai importantă a Partidului Republican după ce l-a zdrobit pe contracandidatul Democrat și și-a confirmat mandatul, scrie CNN. Victoria detașată îi oferă un argument puternic în cazul în care încearcă să obțină nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale din 2024.

10.40: Fostul președinte Donald Trump e criticat dur pentru performanța slabă a candidaților republicani pe care i-a susținut la alegerile din SUA: „Cel mai mare perdant”. 

9.36: Kevin McCarthy, liderul facțiunii Republicanilor din Camera Reprezentanților, a declarat că republicanii vor prelua majoritatea în Cameră și o vor înlătura pe Nancy Pelosi (Partidul Democrat) din funcția de președinte al Congresului, transmite FoxNews

9.20: Cursă extrem de strânsă pentru controlul Senatului. Potrivit FoxNews, scorul parțial este egal, 48-48 locuri pentru fiecare partid, în timp ce proiecțiile CNN arată că Partidul Democrat (stânga) are 48 de locuri, iar Partidul Republican (dreapta) are 47 de locuri asigurate.

Un partid trebuie să ajungă la 51 de locuri pentru a obține majoritatea în Senat, care are 100 de membri. O împărțire de 50-50 îi va lăsa pe Democrați în control, cu vicepreședintele Kamala Harris ca vot de departajare.

Wisconsin, Georgia, Nevada și Arizona sunt statele-cheie de al căror vot depinde controlul Senatului.

Lucrurile sunt mult mai clare în cursa pentru Camera Reprezentanților, unde și CNN și FoxNews proiectează un avans de circa 20 de locuri pentru Partidul Republican.

08:54 Associated Press anunță că senatorul republican Mike Lee a fost reales în Utah, transmite The Guardian. El s-a confruntat cu independentul Evan McMullin, care s-a prezentat ca un dușman al lui Trump. În timp ce sondajele de opinie îl arătau, în general, în avantaj, Lee a cerut ajutor în campanie, inclusiv din partea colegului său senator Mitt Romney, care nu a susținut niciunul dintre candidați, spunând că îi consideră pe amândoi prieteni.

08:39 Democratul John Fetterman, pe care CNN estimează că îl va învinge pe Mehmet Oz în cursa pentru Senat din Pennsylvania, a declarat că este onorat să fie următorul senator al statului. „Vă mulțumesc foarte mult”, le-a spus el susținătorilor săi. El a subliniat sloganul campaniei sale „fiecare județ, fiecare vot”, transmite CNN.

08:31 Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și Kevin McCarthy, liderul minorității republicane care dorește să-i ia ștafeta, au fost realeși în Congres din partea Californiei, potrivit Associated Press. Din același stat, au fost realeși și reprezentanți democrați, printre care Adam Schiff, Ted Lieu, Maxine Waters și Barbara Lee.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.