AcasăExterneAlegeri în SUA, ultimele rezultate: Avantaj pentru republicani la Cameră şi o...

Alegeri în SUA, ultimele rezultate: Avantaj pentru republicani la Cameră şi o cursă foarte strânsă la Senat

Controlul Congresului din SUA nu este încă decis după alegerile intermediare din Statele Unite, multe dintre cele mai disputate curse fiind fără câștigător declarat, și nu este încă clar dacă republicanii vor reuși să spargă controlul fragil al democraților asupra puterii, transmite Reuters.

Într-o victorie crucială pentru partidul președintelui Joe Biden, democratul John Fetterman a obținut un loc în Senatul ce era al republicanilor, învingându-l în Pennsylvania pe celebrul medic Mehmet Oz și sporind șansele partidului său de a controla în continuare camera superioară a sistemului parlamentar american

Starea de spirit la Casa Albă s-a îmbunătățit pe măsură ce noaptea trecea, consilieri altădată nervoși lăsând să se vadă zâmbete pe fața lor și spunând că primele rezultate au fost mai bune decât se așteptau.

În Camera Reprezentanților, republicanii au rămas favoriți pentru a obține o majoritate care le-ar permite să blocheze agenda legislativă a lui Biden. La începutul zilei de miercuri, partidul preluase deja șase locuri ale deținute anterior de democrați în Camera Reprezentanților, cu unul mai mult decât minimul de care au nevoie pentru a prelua conducerea Camerei.

Cele mai importante informații despre alegerile din SUA, LIVE TEXT:

13:10 Republicanii au câștigat un număr net de șase locuri în Camera Reprezentanților care fuseseră deținute anterior de democrați, în condițiile în care în 64 din cele 435 de curse electorale nu a fost încă anunțat câștigătorul.

Până în prezent, republicanii au câștigat 198 de locuri din cele 435 de locuri ale Camerei, iar democrații au câștigat 173 de locuri, a estimat Edison Research.

12:51 Mai multe state au votat pentru legalizarea sau nu a marijuanei în scop recreativ, ca parte a unui „val verde” în creștere, care a dus deja la relaxarea legilor privind consumul de canabis. În Maryland, alegătorii au dat undă verde unui amendament constituțional pentru legalizarea marijuanei recreaționale pentru adulții de peste 21 de ani, devenind astfel al 20-lea stat care face acest pas.

Alegătorii din alte patru state – printre care Arkansas, Missouri, Dakota de Nord și Dakota de Sud – aveau în vedere măsuri similare privind marijuana în alegeri considerate un test al sprijinului acordat legalizării în părțile mai conservatoare ale țării. Până marți seară târziu, rezultatele erau mixte, măsurile privind marijuana recreativă fiind respinse în Arkansas și Dakota de Nord.

O altă măsură electorală privind utilizarea legală a drogurilor a fost în Colorado, unde alegătorii au votat pentru o inițiativă electorală care, dacă va fi adoptată, ar dezincrimina ciupercile cu efect psihedelic.

12:17 Acțiunile mondiale au stagnat miercuri sub maximele recente ale ultimelor șapte săptămâni, în timp ce dolarul a rămas stabil, investitorii așteptând rezultatele alegerilor americane.

„Se pare că este un pic mai strâns decât se aștepta. Așteptările sunt în continuare ca republicanii să câștige Camera Reprezentanților”, a declarat Fiona Cincotta, analist senior de piețe la City Index din Londra.

„Contractele futures ale acțiunilor americane trag în sus pe ideea că blocajul politic este favorabil pentru acțiuni, așa cum a fost trendul în trecut”, a adăugat ea.

Piețele bursiere au avut tendința de a înregistra performanțe mai bune în cazul unui împărțiri a puterii, atunci când la Casa Albă se află un democrat, investitorii atribuind o parte din această performanță blocajului politic care împiedică oricare dintre părți să facă schimbări politice majore.

11:52 Kremlinul a transmis miercuri că alegerile americane nu vor îmbunătăți relațiile „proaste” dintre Moscova și Washington, respingând totodată acuzațiile potrivit cărora Rusia s-ar fi amestecat în votul din SUA, a relatat presa de stat rusă.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că este prea devreme pentru a vorbi despre un dialog cu Statele Unite privind prelungirea tratatului New START privind armele nucleare. (Reuters)

11:43 S-ar putea să mai treacă ceva timp până când vom ști ce partid va câștiga controlul Camerei și Senatului. Dar, până acum, alegerile parțiale au fost pline de surprize, notează The Guardian. Democrații au dat dovadă de o forță surprinzătoare în cursele cheie, sfidând ceea ce se aștepta în general să fie o victorie republicană, pe fondul inflației ridicate și al nivelului scăzut de aprobare a lui Joe Biden.

  • Doi din trei democrați din Virginia, în districte considerate indicatori ai stării de spirit la nivel național, au fost realeși, în ceea ce a fost un prim semn de vești bune pentru democrați.
  • Democratul Josh Shapiro l-a învins pe contestatarul alegerilor din 2020, Doug Mastriano, în cursa pentru postul de guvernator al Pennsylvaniei.
  • Democratul John Fetterman și-a declarat victoria în cursa pentru scaunul de senator al Pennsylvaniei.
  • Maryland l-a ales pe primul guvernator de culoare din istoria sa, democratul Wes Moore, iar Massachusetts va avea primul guvernator din istoria SUA care este lesbiană declarată, Maura Healey.
  • Alegătorii din Florida au înclinat și mai mult spre republicani, realegându-i pe energicul guvernator Ron DeSantis și pe senatorul Marco Rubio.
  • JD Vance a câștigat cursa republicană pentru Senat în Ohio, spulberând speranțele democraților de a mai obține un loc în camera superioară.
  • Alegătorii din Michigan au reales-o pe guvernatoarea democrată Gretchen Whitmer și pe reprezentanta democrată Elissa Slotkin într-o cursă foarte disputată. De asemenea, ei au susținut o inițiativă electorală care consacră libertatea de reproducere.
  • Alegătorii din Vermont și California au susținut, de asemenea, măsuri privind dreptul la avort.

10:29 Democrații au câștigat alegerile pentru guvernatori în Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, state din „zidul albastru”, ceea ce le permite să lupte cu legislativelor statale dominate de republicani în probleme precum dreptul la avort și alegeri corecte.

Guvernatorii democrați Gretchen Whitmer din Michigan și Tony Evers din Wisconsin au fost realeși, în timp ce Josh Shapiro îi succede unui guvernator democrat demisionar în Pennsylvania, potrivit proiecțiilor realizate de Edison Research.

Cele trei state au servit ca un „zid albastru” care l-a ajutat pe președintele Joe Biden să îl învingă pe Donald Trump în 2020.

09:37 Republicanul Chuck Grassley, în vârstă de 89 de ani şi senator de Iowa din 1981, a câştigat un al optulea mandat marţi în alegerile de la jumătatea mandatului. El s-a confruntat în cea mai strânsă cursă electorală din ultimii 42 de ani cu democratul şi fostul militar de rang înalt Michael Franken. Chuck Grassley va împlini 95 de ani la încheierea mandatului său. (Agerpres)

08:46 Republicanii au câștigat un număr net de șase locuri în Camera Reprezentanților care fuseseră deținute anterior de democrați, în condițiile în care 71 din cele 435 de curse nu au încă un câștigător clar, potrivit Edison Research.

Democrații, pe de altă parte, au câștigat un loc în Senat, după ce în Pennsylvania a fost anunțat câștigător John Fetterman. La Senat se știu câștigătorii în 30 din 35 de curse electorale.

07:48 Până la acest moment, republicanii au câștigat trei locuri nete (deținute până acum de democrați) în Camera Reprezentanților, în condițiile în care mai sunt de declarat câștigătorii în 88 de curse din cele 435, potrivit estimărilor Edison Research.

Până în prezent, republicanii au obținut 185 de locuri în cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, iar democrații au câștigat 162 de locuri.

Edison estimează că nu va exista niciun câștig sau pierdere netă de locuri în Senat pentru niciun partid, 27 din 35 de curse având câștigătorul deja anunțat.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.