ALERTA ALIMENTARĂ continuă în cazul înlocuirii cărnii de vită cu cea de cal în mititei

„Nu au fost finalizate verificările în cazul suspiciunii substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carne tocată (mici). Alerta, declanşată în data de 14 martie, privind suspiciunea de substituire a cărnii de vită cu carne de cal în carne tocată, continuă. Pentru încheierea acestei anchete este necesar buletinul de analiză de confirmare, eliberat de către Laboratorul Naţional de Referinţă, din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. Analizele respective vor fi finalizate în cursul zilei de joi, 21 martie, 2013” , se precizează într-un comunicat remis marţi, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenelor (ANSVSA).

 

Autoritatea susţine, în acelaşi context. că declaraţiile directorului DSVSA Prahova legat de acest caz nu sunt susţinute de rezultatele buletinelor de confirmare. „Menţionăm că respectiva persoană nu a fost autorizată să facă declaraţii în acest sens”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

 

Precizările ANSVSA vin după ce directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat, marţi, că analizele de laborator făcute de DSVSA Bucureşti pe micii produşi de o firmă din Ploieşti şi vânduţi într-un supermarket din Capitală au confirmat suspiciunile privind prezenţa cărnii de cal în locul cărnii de vită.

 

Terecoasă a precizat că DSVSA Prahova a amendat producătorul din Ploieşti cu 30.000 de lei pentru substituirea cărnii.

 

Şeful DSVSA Prahova a mai spus că, în prezent, se aşteaptă rezultatele altor trei analize de laborator, prelevate de la mici produşi de aceeaşi firmă, în condiţiile în care respectiva societate comercială a distribuit printr-un lanţ de supermarket-uri aproape 2.000 de caserole cu mici în 36 de judeţe. Aceste analize sunt făcute tot în laboratoarele DSVSA Bucureşti.

 

Firma din Ploieşti amendată pentru că a produs mici ce conţin carne de cal fără a fi etichetaţi ca atare este administrată de soţul fostei şefe a biroului siguranţa alimentelor de origine animală din cadrul DSVSA Prahova, iar subalternii acesteia sunt cei care fac controalele la firme precum cea administrată de soţul său. Directorul acestei instituţii a declarat că, în urma alertei alimentare, angajata a fost trecută pe o funcţie de execuţie în cadrul biroului care are în responsabilitatea verificarea produselor non-alimentare.

 

Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat o alertă alimentară după ce într-un magazin din Bucureşti a fost descoperită cantitatea de 200 de kilograme de carne tocată asupra căreia a existat suspiciunea de fraudă constând în substituirea cărnii de vită cu cea de cal.

 

În urma extinderii verificărilor s-a constatat că producătorul micilor, o firmă din Ploieşti, a distribuit printr-un cunoscut lanţ de supermarket-uri, în 36 de judeţe, 1.920 de caserole a câte 800 de grame de mici.

 

Depistarea cărnii de cal în anumite produse ce ar fi trebuit să conţină vită a generat anul acesta un scandal european de proporţii, care nu a ocolit România, ca urmare a unor suspiciuni legate de provenienţa materiei prime.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed