x


  • EUR
    4.7537
    USD
    4.3082
string(8) "companii"

ALERTĂ! O multinațională vrea să vândă cât mai mult din România

Grupul Enel vrea să vândă pachete de acţiuni pe care le deţine în România.

Author: Mihai Voican | Sursa: Adevarul | Publicat: 03.07.2019, 12:34

Una dintre cele mai mari companii prezente în ţara noastră, cu mii de angajaţi şi aproape un milion de clienţi, ia în calcul vânzarea unor pachete de acţiunhi pe care le deţine în ţara noastră.

 

„Grupul italian Enel ia în calcul o posibilă vânzare a activelor sale din România”, scrie publicaţia italiană „Il Sole 24 Ore”, citată de Reuters, adăugând că procesul nu a fost încă început. Potrivit presei italiene, printre cei interesaţi se numără fondul austriac Macquarie, Singapore GIC şi fondul de infrastructură din Kuweit Wren House. Enel Spa deţine o participaţie majoritară în compania spaniolă de utilităţi Endesa şi investeşte în energia verde şi reţele, pentru a compensa criza din domeniul energiei convenţionale.

 

În România, Enel deţine 78% la E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% la E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie şi 100% din acţiunile Enel România. Aceste companii gestionează o reţea de 128.000 de kilometri, ce distribuie aproximativ 15 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi vând aproximativ 10 TWh/an unui număr de circa trei milioane clienţi. Surse din piaţă au declarat pentru „Adevărul” că anunţul făcut de Fondul Proprietatea în urmă cu câţiva ani, prin care-şi anunţa intenţia de a vinde pachetele minoritare de acţiuni pe care le deţine la Enel şi Engie au atras atenţia fondurilor de investiţii Macquarie, Singapore GIC şi fondul de infrastructură din Kuweit Wren House, care şi-au exprimat intenţia de a le cumpăra, pentru că au un randament mare, într-un timp foarte scurt.