Analisti: Euro poate ajunge la 4,2 lei

"Cursul depinde de colaborarea dintre noul guvern şi banca centrală, de accesul la fondurile Uniunii Europene (UE, n.r.), precum şi de cum va evolua contextul internaţional, şi de percepţia investitorilor asupra condiţiilor din piaţă şi a evoluţiei riscurilor", a spus pentru NewsIn, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.

Noul guvern trebuie să ia măsuri pentru întărirea politicii fiscale şi să restrângă cheltuielile bugetare, pentru a ţine sub control deficitul bugetar şi pentru a ajuta la corecţia deficitului de cont curent, consideră Anghel. În caz contrar, este posibil să vedem şi un curs mediu peste 4 lei/euro.

Mai mult, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, consideră că, dacă mesajele de redresare a politicii bugetare întârzie, cursul de schimb va fi greu de ţinut sub 4 lei/euro.

"Trebuie să taie cheltuielile şi să refacă bugetul. Dacă măsurile de la nivelul politicii bugetare nu vin repede, deprecierea leului va fi greu de evitat", a mai spus Dumitru.

El estimează că moneda naţională se va deprecia până la 4,2 lei/euro în primele trei luni ale lui 2009, "condiţionat de deciziile luate la nivelul politicii bugetare". "Pe termen scurt, BNR poate ţine cursul, dar în continuare avem nevoie de ajutor structural", a completat economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Dumitru prognozează, totuşi, până la finalul anului viitor, o revenire a cursului la 3,80 lei/euro.

Economistul senior al ING Bank România, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, a declarat că banca îşi va revizui prognozele privind evoluţia cursului de schimb în 2009, luând în calcul un nivel mediu peste 4 lei/euro pentru fiecare trimestru al anului viitor.

"Ne aşteptăm la un curs de 4,2 lei/euro în primul trimestru al anului, de 4,05 lei/euro în al doilea trimestru, pentru ca în următoarele trei luni leul să revină la nivelul de 4,2 lei/euro. Probabil că moneda naţională va încheia anul 2009 în jurul lui 4 lei/euro", a spus Chidesciuc.

El consideră că, deşi luna august a adus, în ultimii ani, o apreciere puternică a monedei naţionale, în special datorită banilor care au intrat în ţară de la românii care muncesc în străinătate, cursul de schimb nu va mai beneficia de acest avantaj în 2009.

"Chiar de anul acesta s-a văzut că au intrat mai puţini bani, iar în 2009 ne aşteptăm la şi mai puţin, pe fondul deteriorării economiei zonei euro", a spus economistul senior al ING Bank România.

Chidesciuc se aşteaptă, în acest context, la intervenţii "foarte dese" ale Băncii Naţionale a României (BNR), "pentru a nu lăsa leul să se deprecieze brusc, ci gradual".

BNR a intervenit în octombrie, în mod direct în piaţa valutară, însă dealerii din piaţă au suspectat şi intervenţia indirectă a băncii centrale, pentru a susţine moneda naţională, în condiţiile în care, referindu-se la acea perioadă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit despre "un atac eşuat asupra leului".

"Un bun exemplu este ce s-a întâmplat cu zlotul polonez în ultima perioadă. A trecut de 4 unităţi/euro, situaţie care s-ar fi întâmplat în mod normal şi în cazul leului, mai ales că economia Poloniei este mai solidă decât cea a României", a mai spus analistul ING Bank.

Pe de altă parte, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, subliniază că monedele emergente din regiune ar putea evolua decorelat în următoarea perioadă, aşa cum s-a mai întâmplat şi în ultima parte a lui 2008.

El susţine că unele ţări emergente ar putea grăbi adoptarea monedei unice europene în actualul context economic internaţional, "ceea ce duce, în mod normal, la deprecierea valutei respective".

"Nu ştiu dacă acesta va fi şi cazul României, este o decizie politică până la urmă, luată în cadrul dialogului între Guvern şi BNR, însă Executivul se va concentra, cel mai probabil, pe necesităţile imediate", a mai spus Anghel.

Deprecierea leului ar putea scoate la iveală efectele adverse ale îndatorării masive în valută

Calitatea portofoliilor de credite ale băncilor se va deteriora, în cazul deprecierii susţinute a monedei naţionale, însă bancherii spun că şi-au luat măsurile necesare pentru a contracara efectele adverse ale îndatorării masive în valută din ultimii ani.

Deprecierea leului până la 4,2 – 4,25 unităţi/euro, în acelaşi timp cu ieftinirea garanţiilor imobiliare pentru creditele Volksbank România ar duce la o creştere cu 50% a provizioanelor de risc pentru împrumuturi, dar ar permite încă un avans al profitului cu 25% pe 2008 faţă de 2007, a declarat recent, pentru NewsIn, preşedintele băncii, Gerald Schreiner.

"Din portofoliul de credite, 80% sunt împrumuturi ipotecare, deci pentru nivelul împrumuturilor neperformante contează atât evoluţia cursului de schimb, cât şi valoarea colateralului", a mai explicat el.

Banca Românească a realizat teste de stres pentru cazul în care cursul de schimb va urca peste nivelul de 4 lei/euro în perioada următoare, dar consideră că această depreciere nu ar aduce probleme semnificative în rambursarea creditelor de către clienţii băncii, a spus, într-un interviu acordat NewsIn, directorul subsidiarei româneşti a National Bank of Greece (NBG), Andreas Maragkoudakis.

"Este posibil ca leul să treacă de acest nivel, însă nu ne aşteptăm la mari probleme, pentru că ne-am luat deja măsurile necesare", susţine Maragkoudakis.

Preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat, pentru NewsIn, că evoluţia monedei naţionale în 2009 va depinde, în principal, de contextul economic. Cu toate acestea, el se aşteaptă la "fluctuaţii importante" ale cursului de schimb şi nu exclude deprecierea leului peste pragul de 4 lei/euro.

Pe de altă parte, preşedintele OTP Bank, Laszlo Diosi, susţine că banca pe care o conduce a realizat mai multe scenarii pentru 2009, însă "nici cel mai pesimist dintre ele nu ia în calcul un curs de schimb peste 4 lei/euro".

"Nu cred că va ajunge peste acest nivel, care, de altfel, ar putea face bine economiei româneşti, încurajând exporturile. Cursul s-ar putea situa, anul viitor, în intervalul 3,60 – 3,90 lei/euro", a spus Diosi.

Ionuţ Dumitru consideră că, deşi la 4 lei/euro, cursul de schimb intră într-o "zonă de risc", acest nivel nu este unul periculos pentru calitatea portofoliilor de credite în valută ale băncilor.

"În 2009, presiunea pe provizioane va fi mare, deoarece există riscuri atât din deprecierea monedei naţionale, cât şi din scăderea valorii colateralului, în condiţiile ieftinirii proprietăţilor imobiliare. Cei care s-au îndatorat în valută pot începe să aibă probleme, însă cred că deteriorarea calităţii portofoliilor va fi controlabilă", a mai spus Ionuţ Dumitru.

Leul a ajuns la 4 lei/euro, minimul ultimilor 4 ani, însă volatilitatea cursului de schimb în 2008 a fost mai redusă ca în 2007

Moneda naţională s-a depreciat, în 2008, cu 10,3%, până la un curs mediu de 3,6827 lei/euro, de la media de 3,3373 lei/euro în 2007.

Cu toate că nivelul atins de leu în ultimele zile este cel mai jos faţă de euro din ultimii patru ani, volatilitatea cursului de schimb în acest an a fost mai redusă faţă de 2007.

Astfel, deprecierea monedei naţionale a fost mai puternică în a doua parte a anului trecut, când leul a pierdut 16,4%, de la un maxim de 3,1112 lei/euro pe 2 iulie 2007, la 3,6221 lei/euro pe 23 noiembrie, comparativ cu deprecierea din al doilea semestru al lui 2008, când diferenţa între cursul maxim (3,9964 lei/euro pe 29 decembrie) şi cursul minim (3,4719 lei/euro pe 7 august) a fost de 15,1%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed