AcasăEconomieEnergieAnaliză ExpertForum: Fiți calmi și dezumflaţi cacealmaua lui Putin cu gazele

Analiză ExpertForum: Fiți calmi și dezumflaţi cacealmaua lui Putin cu gazele

O analiză realizată de Otilia Nuțu pentru think-tank-ul Expert Forum arată că, în ciuda panicii generalizate, UE are un avantaj decisiv contra Rusiei când vine vorba de gaze, potrivit lui Sorin Ioniță, membru fondator al organizației.

Analiza arată că Rusia nu poate juca mult timp jocul reducerilor selective de gaze naturale pentru că nu poate opri producția fără costuri insuportabile și fără a deteriora grav capacitatea de producție pe termen lung.

Rusia nu poate consuma mai mult, nu poate stoca mai mult și nu poate vinde mai mult în afara UE decât a făcut deja, arată analiza de piață.

UE își poate coaliza toți membrii și vocile disidente într-un efort comun de limitare și eficient împotriva șantajului cu privire la gaze al Kremlinului prin stabilirea unui plafon la nivelul UE la prețurile gazelor rusești, cuplat cu un mecanism simplu de solidaritate. Pana acum șantajul Gazprom asupra țărilor și companiilor europene cheie dă roade: amenințarea cu o reducere totală a livrărilor până la iarnă duce la o panică generalizată pentru factorii de decizie și pentru public.

În realitate, presiunea Kremlinului asupra UE este aproape de zero din vară până la sfârșitul anului. Gazprom a mizat până acum pe reduceri de gaze care vizează clienți individuali sau state pentru a împinge creșteri ale prețurilor spot pe piețele UE, încasând sume mari din contractele pe termen lung rămase care sunt legate de prețurile spot. Acesta este motivul pentru care Rusia câștigă acum mai mulți bani din gaz decât anul trecut, în ciuda reducerii cantităților livrate.

Citește aici analiza completă realizată de Expert Forum și Otilia Nuțu

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.