ANRM va scoate la concesionare 20 de perimetre de exploatare petrol şi gaze

„Acestea sunt zăcăminte marginale, aflate pe partea de uscat a ţării şi care au aparţinut companiilor Romgaz şi Petrom. Aşadar, ele au produs deja. Acum, ele prezintă interes pentru companiile mici. Concursul public de oferte va fi publicat în toamnă în Jurnalul Oficial al UE”, a declarat Mihai German.

Director general adjunct din ANRM a mai spus că, deşi la începutul anului estima că va anunţa licitaţia pentru Runda XI în luna mai, acest nu s-a putut întâmpla întrucât în agenţie sunt puţini oameni care lucrează la aceste licitaţii.

În ceea ce priveşte Runda X privind explorarea unor perimetre petrolifere pe uscat dar şi în platoul continental, în prezent ANRM analizează ofertele depuse de firme precum Repsol, Rompetrol, ExxonMobil, Petrom, Romgaz, Lukoil Overseas, Melrose Resources, Chevron, Total sau MOL.

„Runda X este de explorare şi vom anunţa câştigătorii în luna iulie, iar Runda XI va fi de exploatare şi o vom demara în toamnă”, a menţionat German.

Cele 30 de perimetre scoase de ANRM la concesionare prin Runda X au fiecare circa 1.000 km pătraţi şi însumează 30.000 km pătraţi. Dintre acestea, 12 se află în partea de vest a ţării, în Câmpia Panonică, şapte perimetre se află în Dobrogea, iar 11, cu suprafaţă totală de 11.000 km pătraţi, sunt în platoul continental din Marea Neagră. Cinci din cele 11 din Marea Neagră se află în zona câştigată de România în procesul de la Haga.

ANRM, instituţia guvernamentală responsabilă cu acordarea licenţelor de exploatare minieră, organizează licitaţii pentru activităţile de explorare şi exploatare pentru minerale solide şi pentru petrol şi gaze naturale. Agenţia se află sub coordonarea primului ministru şi sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului.

România are încă un anumit potenţial în domeniul resurselor minerale, în special petrol, gaze naturale, sare, aur, argint şi metale neferoase. Potrivit evaluărilor actuale, România dispune de peste 20 miliarde tone de resurse minerale neexploatate: minereuri feroase, neferoase, sare, nemetalifere, nisipuri, pietrişuri şi roci ornamentale, potrivit datelor oferite agenţiei NewsIn de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed