Anunț despre LEGEA antifumat: “Trebuie adăugate noi prerogative!”

0
2
Anunț despre LEGEA antifumat: “Trebuie adăugate noi prerogative!”

‘Sunt foarte mulţumit de faptul că există această lege antifumat în România, care produce efecte, însă după părerea mea nu suficiente. (…) Eu cred că legea antifumat pe care o avem în momentul de faţă este foarte bună, ea nu trebuie golită de conţinut şi trebuie adăugate noi prerogative. Şi aceste prerogative se referă la această publicitate, la acest marketing agresiv’, a spus Bodog, prezent la dezbaterea ‘Impactul activităţilor de marketing ale industriei tutunului asupra sănătăţii şi respectării drepturilor fundamentale ale copiilor şi tinerilor din România – fermitate şi consecvenţă în politicile publice de control al consumului de tutun’.

Potrivit acestuia, industria tutunului ‘s-a adaptat perfect’ la deficienţele tehnice pe care actuala lege le are.

‘Au apărut produse noi, care nu sunt prevăzute în lege, motiv pentru care cred că datoria noastră, ca legiuitori şi ca aleşi ai dumneavoastră, este să acţionăm şi acesta este motivul pentru care colegii mei din cele două comisii au considerat că este necesar să acţioneze şi îi felicit pentru acest lucru şi vreau să vă asigur că în mine aveţi cel mai consecvent aliat împotriva fumatului. Vreau să vă asigur că la fel ca şi în timpul mandatului meu de ministru, eu am avut o foarte bună colaborare cu ONG-urile care sprijină această activitate. Îmi doresc să continui această activitate, indiferent de poziţia pe care o ocup, indiferent de ceea ce voi face, eu voi fi în continuare un militant pentru a fi respectate drepturile noastre pentru a trăi într-o lume fără fum’, a afirmat fostul ministru.

La aceeaşi dezbatere, directorul proiectului ‘Iniţiativa 2035 – Fără Tutun’, Ramona Brad, a declarat că România se află în acest moment pe locul patru printre ţările europene la consumul de tutun la copiii de 13-15 ani, 223.000 de copii fumând la această vârstă.

Cele peste 350 de organizaţii non-guvernamentale membre ale ‘Iniţiativei 2035’ solicită Parlamentului şi Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, adoptarea de urgenţă a modificărilor legislative care ‘să îndepărteze orice surse’ de publicitate şi promovare, directă şi indirectă, pentru produsele din tutun. AGERPRES