Anunț important despre pensii. Milioane de români vor fi afectați

Administratorii fondurilor private de pensie, adică pilonul II, a avut cel mai bun an de la înființarea acestuia.

Informațiile estimative, apărute de curând arată că, la finalul acestui an, totalul comisioanelor s-ar putea apropia de o treime din câștigul net raportat până acum.

Important este de precizat că aceste câștiguri administratorilor au fost recent tăiate printr-o Ordonanță de Urgență concepută la nivelul ASF.

Așadar, anul 2022 va fi cu siguranță cel mai slab din istoria sistemului de pensii private, din perspectiva randamentelor.

Potrivit datelor ASF, la finalul lui septembrie 2022, activul mediu net al unui participant se situa la 11.362 de lei, față de 11.434 cât era la finalul lui decembrie 2021, însă totuși în creștere față de iunie 2022, când ajunsese la doar 11.235 de lei.

În cel mai mic punct, participanții la sistem ajunseseră să piardă apoape 10% din valoarea conturilor, comparativ cu nivelul din 2021. Cei care au ieșit la pensie de curând, au pierdut, practic, toți acești bani.

Câți bani au dat românii la pilonul II

Potrivit calculelor facute de administratori, în aproape 14 ani de existență a sistemului(din 2008 până la finalul lunii septembrie 2022), românii au contribuit în total cu 76,2 miliarde de lei, în timp ce randamentul obținut de administratori din plasamente a fost de sub 12,6 miliarde de lei.

Față de momentul de maxim al sistemului, înregistrat în vara-toamna lui 2021, plusul din randamente a scăzut masiv, de la peste 22 de miliarde de lei. În acest context, arată calculele noastre, ponderea comisioanelor încasate în câștigul net dein investiții se apropie de o treime.

Câți bani s-au dus în comisioane

Chiar dacă, prin absurd, în 2022 nu s-ar fi încasat comisioane, cele aproape 3,3 miliarde de lei încasate până la finalul lui 2021 ar însemna peste un sfert din câștigul net, mai precis 25,6%.

Din perspectiva comisioanelor, anul 2021 a fost cel mai bun din. ASF aduce legea la zi, elimină “pomana” și stimulează performanța administratorilor.

În realitate, administratorii au încasat până la finalul lui septembrie 2022, în jur de 250-300 de milioane de lei. Aceasta înseamnă că, până la 31 septembrie 2022, cei șapte administratori au adunat aproximativ 3,6 miliarde de lei din comisioane. Raportată la câștigul net, aceasta înseamnă că s-a încasat până la 30% sub formă de comision.

Totodată, anul 2021 a fost cel mai bun pentru administratori. Datele ASF, citate de capital.ro arată că administratorii au dus acasă circa 577 de milioane de lei, mai mult decât dublu față de 2019, cel mai prost an pentru administratori din perioada recentă.

Câștigul celor șapte administratori de pensii era format din două comisioane, unul aplicat pe contribuție și unul pe activul net.

ASF a intervenit asupra comisionelor

În acest context, ASF a intervenit asupra comisioanelor printr-o OUG adoptată recent de Guvern. În primul rând a fost eliminat comisionul aplicat direct pe contribuție. Sistemul a ajuns deja la jumătatea unui ciclu de viață, având active de peste 88 de miliarde de lei venite din contribuția a peste 7,9 milioane de oameni, motiv pentru care nu se mai pune problema stimulării veniturilor administratorilor.

Sensul comisionului pe contribuție a fost tocmai stimularea administratorilor cât timp portofoliile au fost mici și, prin urmare, și comisionul pe active era insuficient.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed