x


  • EUR
    4.8079
    USD
    4.4355
string(7) "stiinta"

Anunţ senzaţional de la Google: A creat PRIMUL computer cuantic

Este un moment crucial, anticipat de mult timp de cercetători, informează cotidianul Financial Times.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 21.09.2019, 11:34

Un document elaborat de specialişti Google obţinut de FT, postat cu câteva zile înainte pe un site al NASA, arăta că procesorul computerului a putut efectua în doar trei minute şi 20 de secunde un calcul care pentru cel mai avansat computer clasic actual, numit “Summit”, ar necesita aproximativ 10.000 de ani.

 

Specialiştii Google afirmă că acest lucru înseamnă că a fost atinsă “supremaţia cuantică” – adică posibilitatea computerelor cuantice de a efectua operaţii matematice imposibile până acum.

 

“Acest avans semnificativ comparativ cu toţi algoritmii clasici cunoscuţi oferă o atingere experimentală a supremaţiei cuantice în privinţa unei operaţii computerizate şi anunţă începutul mult anticipatei paradigme de programare. Din ceea ce ştim, acest experiment marchează primul calcul care poate fi efectuat doar pe un procesor cuantic”, au scris autorii.

 

Sistemul poate efectua doar un singur calcul, de tip tehnic, explică specialiştii, astfel că mai sunt necesari ani până la utilizarea computerelor pentru rezolvarea unor probleme la nivel practic.