AcasăEuropaApa, următoarea criză a Europei

Apa, următoarea criză a Europei

Mai mult de un sfert din continent se află în secetă din aprilie, iar multe țări se pregătesc pentru o repetare sau chiar mai rău a verii secetoase de anul trecut.

Un studiu care a folosit date din satelit a confirmat la începutul acestui an că Europa suferă de secetă severă din 2018. Temperaturile în creștere fac dificilă recuperarea acestui deficit, lăsând continentul blocat într-un ciclu periculos în care apa devine din ce în ce mai precară.

„Cu câțiva ani în urmă aș fi spus că avem suficientă apă în Europa”, a declarat Torsten Mayer-Gürr, unul dintre autorii principali ai studiului realizat prin satelit.

În timp ce condițiile umede din următoarele săptămâni ar putea reumple solurile de suprafață și ar putea ajuta agricultura, chiar și o primăvară ploioasă nu poate remedia deficitul actual de apă subterană din Europa, avertizează experții.

Cu vara la un pas distanță, guvernele se străduiesc acum să abordeze atât penuria actuală, cât și pe cea viitoare, gestionând în același timp tensiunile generate de concurența tot mai mare pentru apă.

Între timp, gestionarea apei se transformă într-o problemă politică pe întreg continentul. Vara trecută au fost impuse restricții de utilizare a apei în Marea Britanie, Franța, Spania și Italia, ridicând întrebări cu privire la prioritizarea utilizării apei pentru infrastructura turistică, marile instalații industriale și agricultură.

Unele municipalități se confruntă deja cu noi restricții, iar în altele, acestea nu au fost ridicate niciodată. Catalonia a impus recent limite, inclusiv o reducere obligatorie de 40 % a consumului de apă pentru agricultură.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.