AcasăSanatateApariția bolilor cardiovasculare, determinată după analiza unui fir de păr

Apariția bolilor cardiovasculare, determinată după analiza unui fir de păr

În viitor, medicina ar putea folosi părul pentru a prezice cine va suferi de boli cardiovasculare. Probele de păr folosite într-un studiu efectuat de oamenii de știință conțin o clasă de hormoni steroizi secretați ca răspuns la stres, scrie interestingengineering.com.

Un nou studiu dezvăluie că nivelul de glucocorticoizi, o clasă de hormoni steroizi secretați ca răspuns la stres, prezent în părul oamenilor, poate indica care dintre aceștia este mai susceptibil de a suferi de boli cardiovasculare (BCV) în viitor, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Europene pentru Studiul Obezității.

„Există o cantitate imensă de dovezi că stresul cronic este un factor serios în determinarea sănătății generale. Acum, descoperirile noastre indică faptul că persoanele cu niveluri mai mari de glucocorticoizi de păr pe termen lung par mult mai predispuse să dezvolte boli cardiace și circulatorii, în special”, a spus autorul principal dr. Eline van der Valk de la Centrul Medical al Universității Erasmus Rotterdam din Olanda.

Oamenii de știință folosesc din ce în ce mai mult nivelurile pe termen lung de cortizol de păr din scalp și forma sa inactivă, cortizonul de păr, ca biomarkeri care reprezintă expunerea cumulativă la glucocorticoizi în lunile precedente.

Studiile anterioare au descoperit că hormonii de stres cortizolul și cortizonul afectează metabolismul organismului și distribuția grăsimilor. Cu toate acestea, nu s-au făcut multe cercetări cu privire la aceste niveluri de hormoni de stres și efectul lor asupra rezultatelor BCV pe termen lung.

Așadar, în noul studiu, cercetătorii au analizat nivelurile de cortizol și cortizon din 6.341 de mostre de păr de la bărbați și femei adulți (cu vârsta de 18 ani și peste) înscriși în Lifelines – un studiu multigenerațional care a inclus peste 167.000 de participanți din populația de nord a Olandei.

Rezultatele cercetării au indicat că persoanele cu niveluri mai mari de cortizon pe termen lung au de două ori mai multe șanse de a experimenta un eveniment cardiovascular, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord, iar acest lucru a crescut de peste trei ori mai probabil la cei cu vârsta de 57 de ani sau mai tineri.

„Speranța noastră este că analiza părului se poate dovedi în cele din urmă utilă ca test care îi poate ajuta pe clinicieni să determine care persoane ar putea avea un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare. Apoi, poate că în viitor, țintirea efectelor hormonilor de stres în organism ar putea deveni o nouă țintă de tratament”, a afirmat dr Elisabeth van Rossum.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.