Aproape 2.500 de apartamente au fost finalizate anul acesta în judeţul Cluj

În primul semestru din acest an au fost finalizate 2.470 de apartamente, faţă de 2.515 câte au fost finalizate în primul semestru al anului trecut. Din aceste apartamente finalizate anul acesta, construcţia a 686 dintre ele a fost derulată în mediul urban şi a 1.784 dintre ele în mediul rural – proporţia este aceeaşi ca şi anul trecut, când majoritatea apartamentelor, 2028, au fost construite în mediul rural, în timp ce în mediul urban s-au construit doar 487 de locuinţe.

În anul 2008, au fost finalizate 7.192 de locuinţe, din care din fonduri private 6.891 de locuinţe. La 31 decembrie 2008, se aflau în curs de execuţie, în diferite stadii, 17.190 locuinţe.

Numărul locuinţelor nefinalizate a scăzut în primul trimestru al anului acesta la 15.835, din care cele mai multe în mediul rural – 11.146.

„Cele mai multe locuinţe nefinalizate, adică 95%, sunt în comunele din jurul municipiului Cluj-Napoca, respectiv Floreşti, Baciu şi Apahida. Şi numărul aurotizaţiilor de construcţie este în scădere”, a afirmat Pop.

În primul semestru al acestui an au fost eliberate 805 autorizaţii de construcţie, 501 în mediul rural şi 295 în cel urban. Anul trecut, doar în primul semestru au fost eliberate 1.391 de autorizaţii de construcţie.

Cosmin Rus, şef Serviciu de Control al Calităţii în Construcţii Cluj, din cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii N-V, a declarat, luni, pentru NewsIn, că instituţia nu poate amenda dezvoltatorii dacă depăşesc termenul de execuţie prevăzut în autorizaţia de construcţie. “Pe Legea 50 privind autorizarea construcţiilor noi nu îi putem amenda. Dacă ies din termen, ei sunt obligaţi să se oprească din construcţie. Noi chiar luna viitoare ne propunem să demarăm un control tematic în ceea ce priveşte lucrările care au depăşit termenele, să vedem dacă s-au luat măsuri de conservare şi punere în siguranţă a construcţiei”, a afirmat Rus.

Preşedintelui filialei Cluj a Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM), Sanda Moldovan, a declarat că dezvoltatorii nu vând destule locuinţe pentru a putea să îşi finalizeze proiectele, motivul principal fiind faptul că potenţialii cumpărători nu au acces la credite.

„Finalizarea apartamentelor este încetinită din cauza cererii foarte scăzute. Nu sunt bani, pentru că aceştia vin din două surse: prima – resurse proprii, a doua – accesibilitate credite. Cei care mai au resurse proprii nu au curaj să cumpere în acest moment de incertitudine, iar cer care ar dori să ia credite se lovesc de imposibilitatea accesării creditului. Aceasta deoarece ori nu se încadrează ca şi venituri ori sunt circumspecţi la a accesa efectiv creditul în contextul nesiguranţei locului de muncă, a creşterii costurilor de trai. Acum dezvoltatorii sunt în impas deoarece trebuie să regândească modul în care să reuşească să-şi finalizeze proiectele”, a spus Moldovan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed