Asia şi America Latină se luptă pentru conducerea FMI

Ţările în curs de dezvoltare încearcă să obţină o influenţă mai mare pe scena mondială, în condiţiile în care influenţa lor economică este în curs de extindere.

Strauss-Kahn este acuzat de tentativă de viol, agresiune sexuală şi sechestrare de persoane.

Oficialii europeni subliniază că, din cauza problemelor legate de deficitele bugetare din regiune, succesorul său ar trebui să fie tot european. De altfel, potrivit tradiţiei, FMI este condus de un european, iar Banca Mondială de un american.

„Există o nemulţumire din ce în ce mai mare, în special în rândul economiilor emergente, privind această împărţire a rolurilor”, a avertizat şeful biroului de analiză a riscului suveran la IHS Global Insight, Jan Randolph.

El a subliniat că Beijingul şi-a putea folosi influenţa pentru a susţine un candidat dintr-o ţară emergentă. „Contribuţia financiară enormă (a Chinei – n.red.) în 2008 a triplat, practic, puterea de creditare a FMI în cursul crizei financiare”, a adăugat expertul.

Puterea financiară este din ce în ce mai importantă, pe măsură ce economiile în curs de dezvoltare controlează o proporţie din ce în mai mare din economia mondială.

Deşi Strauss-Kahn nu a demisionat oficial, majoritatea analiştilor se aşteaptă să o facă.

La rândul său, John Lipsky, care a preluat conducerea instituţiei, a declarat că se va retrage în august, când îi expiră mandatul.

În aceste condiţii, sunt vehiculate deja nume ale unor potenţiali candidaţi.

Ministrul de finanţe din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, fostul ministru sud-african de finanţe, Trevor Manuel, sau fostul ministru turc al economiei, Kemal Dervis, sunt consideraţi posibili succesori, a declarat un fost oficiali din FMI, Eswar Prasad.

Cel mai important candidat european pentru această funcţie este ministrul francez de finanţe Christine Lagarde, potrivit Financial Times.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed