Au început să vină facturile de regularizare! Vezi dacă te încadrezi să le primești

Situația facturilor de regularizare din luna februarie 2023 vizează doar clienții de energie electrică care nu au beneficiat de plafon în anul 2022, dar care au un consum realizat în marjele de plafon de consum aplicabile în 2022, susțin reprezentanții Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie – ACUE.

Regularizarea avută în vedere se va aplica doar în beneficiul clienților iar această factură va fi emisă doar pentru:

– Clienții de energie electrică care nu s-au încadrat în tranșele de consum întrucât au avut un consum mediu lunar, în 2021, de peste 300 kWh, dar se încadrează în aceste tranșe pentru consumul realizat în anul 2022

– Clienții de energie electrică care s-au racordat la sistemul de distribuție începând cu 1 ianuarie 2022. În acest caz, furnizorii emit o factură de regularizare a consumului facturat anterior, corespunzător perioadei de aplicare a prevederilor legale. Prețul final utilizat pentru calculul acestei facturi de regularizare va fi stabilit în funcție de încadrarea în tranșele de consum.

Începând cu anul 2023, prețul de plafon nu mai depinde de media consumului lunar realizat în anul anterior. Acesta se va calcula și aplica la consumul realizat lunar. De exemplu, dacă într-o lună consumul este de 120 kWh, atunci prețul aplicat va fi de 0,8 lei/kWh. Dacă luna următoare consumul scade sub 100 kWh, atunci prețul aplicat de furnizor va fi de 0,68 de lei/kWh. Pentru a evita facturi de regularizare pe perioade mari și pentru a se asigura continuitatea încadrării în tranșa de consum cu preț plafonat, consumatorii au opțiunea de a transmite indexul lunar prin autocitire către furnizorul de energie. 

De asemenea, distribuitorului de energie electrică îi revine obligația legală de a citi indexul contorului de energie electrică la intervale de maxim 3 luni.  În același timp, titularul locului de consum are obligația să permită accesul operatorului de distribuție pentru citirea contorului, în cazul în care acesta este montat în interiorul proprietății.

Dacă citirea nu se poate efectua din cauza lipsei accesului la contor, consumatorul va fi notificat de distribuitor, iar aceasta se poate reprograma, de comun acord, între client și distribuitor și prin intermediul furnizorului. În cazul în care există deja un preaviz, întrucât delegatul operatorului de distribuție nu a avut acces la contor, este obligatorie respectarea termenului din preaviz în ceea ce privește contactarea furnizorului sau a distribuitorului. În caz contrar, se va proceda la întreruperea alimentării cu energie electrică a locului de consum.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed