AcasăEconomieAutoritatea de reglementare a pieţei Financiare din SUA obligă companiile chineze listate...

Autoritatea de reglementare a pieţei Financiare din SUA obligă companiile chineze listate la bursă să îşi facă publică structura acţionariatului

Regula declanşează un proces care ar putea duce la delistarea de la bursele din SUA a peste 200 de companii chineze şi ar putea face ca unele companii chineze să fie mai puţin atractive pentru investitori.

Noile reguli implementează o lege adoptată de Congres în decembrie 2020, care urmăreşte să se asigure că companiile străine listate în Statele Unite, în special companiile chineze, respectă regulile din SUA.

Spre deosebire de multe alte ţări, China nu a permis organismului de contabilitate al SEC, Public Company Accounting Oversight Board, să îi inspecteze auditorii, care la rândul lor certifică conturile companiilor chineze listate în Statele Unite.

Autorităţile chineze sunt reticente în a lăsa autorităţile de reglementare din străinătate să inspecteze firmele locale de contabilitate, din cauza preocupărilor de securitate naţională.

Autorităţile de reglementare din SUA se tem că lipsa supravegherii americane pune investitorii în pericol.

În esenţă, ”regula finalizată va permite investitorilor să identifice cu uşurinţă companiile listate ale căror firme de audit sunt situate într-o jurisdicţie străină pe care PCAOB nu o poate inspecta complet.

În plus, emitenţii străini vor fi obligaţi să dezvăluie nivelul de proprietate străină în acele entităţi”, a spus un oficial SEC.

Regula va cere, de asemenea, transparenţă mai mare din partea entităţile chineze listate în Statele Unite prin intermediul unui vehicul cunoscut sub numele de entitate cu interes variabil (VIE).

În timp ce această structură permite companiilor chineze din unele sectoare să eludeze regulile interne privind listarea în străinătate, autorităţile de reglementare din SUA se tem că structura creează riscuri pentru investitori şi poate ascunde informaţiile cu privire la proprietatea lor finală.

Companiile vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a contesta o desemnare SEC conform căreia necesită o transparenţă mai mare.

SEC are la dispoziţie până la trei ani pentru a ordona eliminarea de la bursă a companiilor care nu respectă regulile.

Ultimele Articole