Aveți deja un credit? Cum puteți profita de noua lege

 

 
Conversia creditelor prin lege a fost cerută în stradă de datornicii în franci, care plătesc acum rate duble faţă de perioada în care s-au împrumutat. Cum legea a întârziat, unii datornici au cerut şi au obţinut în instanţă transformarea creditelor din franci în lei, la un curs mai mic decât cel actual. Unul dintre ei este Nicolae Nedelcu din Braşov.

Am câştigat dreptul de a converti parţial obligaţiile către bancă. Ce am plătit rate până la data procesului rămân cu cursul de schimb care a fost plătit, iar după această dată ni s-a aprobat să plătim la cursul în care s-a făcut contractul, respectiv 2,20 lei pe franc elveţian,” spune Nicolae Nedelcu, clientul unei bănci.

Pentru creditele noi conversia nu va mai fi tranşată în instanţă.

Iar asta pentru că Executivul a aprobat un „act normativ care prevede dreptul consumatorului de a-şi converti contractul, oricând pe parcursul derulării acestuia, în altă monedă – cea în care este retribuit sau cea din ţara de reşedinţă – decât cea în care a contractat creditul, la valoarea cursului de schimb al BNR din ziua solicitării.”

Conversia creditelor, din păcate, nu se aplică creditelor încheiate în trecut, însă ar exista această modalitate prin care împrumutaţi, printr-un contract de refinanţare, discutând practic de un contract nou, ar putea să beneficieze de aceste prevederi din noua ordonanţă,” explică Adrian Cuculis, avocat.

Posibilitatea celor împrumutaţilor înainte de 2010 de a accesa un nou credit şi să beneficieze de prevederile aceste ordonanţe de urgenţă este aproape nulă, deoarece valoarea garanţiei s-a diminuat semnificativ, veniturile de asemenea având în vedere gradul de îndatorare sunt diminuate,” precizează Alexandra Burada, avocat.

Aşadar, românii care au deja credite sunt la mâna Parlamentului. Acolo se discută de doi ani o lege a conversiei creditelor în franci.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed