AcasăEconomieBaconschi: Am discutat cu omologii finlandez şi olandez, se vor opune aderării...

Baconschi: Am discutat cu omologii finlandez şi olandez, se vor opune aderării la Schengen

“Am avut o discuţie cu ministrul olandez de Externe şi cu ministrul finlandez. Dar nu dau mari detalii, pentru că poziţia lor este cunoscută: se vor opune (n.red. în Consiliul JAI, n.red). Trebuie găsită o strategie de ieşire din acest impas care este în primul rând comunitar”, a explicat ministrul Baconschi.

Ministrul conduce delegaţia României la AG ONU de la New York şi, în acest context, a avut întrevederea cu cei doi omologi.

Potrivit acestuia, “este vorba despre o chestiune de încredere în ceea ce priveşte securitatea graniţelor colective” ale Uniunii Europene, iar România are toate argumentele de partea sa.

“Dar avem nevoie de consensul şi de votul favorabil al tuturor statelor membre. În Consiliul JAI ştim ce se va întâmpla. În acelaşi timp, urmează alte scadenţe şi întâlniri europene: consiliul european de toamnă, până la sfârşitul anului noi reuniuni ale Consiliului JAI. Cred că lucrând împreună şi păstrând respectul faţă de reguli, faţă de ceea ce pretinde acquis-ul Schengen vom putea să obţinem o cale de deblocare a acestei situaţii”, a spus Baconschi.

Finlanda se va alătura Olandei cu un vot negativ în Consiliul JAI programat la 22 septembrie, pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, motivaţia fiind legată de situaţia politică internă, potrivit unor surse europene. Citeşte mai mult pe www.mediafax.ro

Ultimele Articole