Banca germană KfW vrea să-şi deschidă o sucursală în România, pentru a finanţa proiecte în energie

0
Banca germană KfW vrea să-şi deschidă o sucursală în România, pentru a finanţa proiecte în energie

“Întâlnirea cu conducerea băncii germane KfW a evidenţiat potenţialul economic ridicat al României, banca exprimându-şi intenţia de a-şi deschide o sucursală în România în vederea finanţării unor investiţii majore în infrastructură şi în proiecte de energie regenerabilă”, se arată într-un comunicat emis luni seara de Ministerul român al Economiei.

 

KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) reprezintă un grup de bănci specializate în susţinerea financiară a proiectelor economice, sociale şi de protecţie a mediului. Grupul a luat fiinţă în 1949, având ca misiune reconstrucţia Germaniei şi coordonarea finanţărilor prevăzute de Planul Marshall. 80% din acţiunile KfW aparţin guvernului federal german, iar restul este deţinut de landurile germane.

 

Programul ministrului Ion Ariton la Berlin a mai inclus totodată şi o vizită la uzina de motoare Daimler.

 

“La uzina Daimler, discuţiile s-au axat pe investiţiile existente ale Grupului Daimler în România şi pe posibilitatea de extindere a proiectelor Daimler în ţara noastră. După vizitarea uzinei, ministrul Ion Ariton a fost invitat să efectueze un drive-test cu autoturismul electric Smart-E, produs de compania Daimler”, se mai arată în comunicat.

 

Concernul Daimler AG, producător al maşinilor Mercedes Benz, deţine în prezent în România, o fabrică de componente pentru cutii de viteză la Cugir şi cooperează cu o fabrică din Codlea pentru producţia de subansamble auto din lemn.

 

Ion Ariton se află zilele acestea într-o vizită oficială în Germania, cu prilejul reunirii, la Berlin, a Consiliului de Cooperare Româno-German. La şedinţa de concluzii a lucrărilor consiliului, ministrul Ion Ariton, care asigură preşedinţia părţii române a comisiei, a pus accent pe faptul că Germania este principalul partener comercial al României, precum şi unul dintre principalii investitori din România.

 

De asemenea, Ion Ariton a vorbit în cadrul consiliului despre reformele structurale puse în aplicare de guvernul român în ultima perioadă. “În acest an, estimăm o creştere economică de 1,5%, iar pentru anul 2012, prognozăm o creştere de 3,9%”, a spus ministrul Ion Ariton.

 

La rândul său, preşedintele părţii germane a consiliului, secretarul de stat parlamentar al Ministerului Federal al Economiei şi Tehnologiei, Peter Hintze, a apreciat relaţiile economice dintre cele două ţări şi a accentuat faptul că partea germană este deschisă intensificării cooperării în domeniu.

 

“Reluarea întrunirii Consiliului de Cooperare Economică Româno-German după o pauză de aproape cinci ani demonstrează decizia ambelor ţări de a îmbunătăţi în permanenţă relaţiile economice”, a spus Peter Hintze.