Banca Mondială şi Rusia acordă împrumuturi Serbiei pentru a acoperi deficitul bugetar

„Primele 200 milioane dolari vor fi aprobate în 17 noiembrie (de către conducerea Băncii Mondiale n.r.), iar cele 200 milioane dolari care rămân vor veni pentru bugetul din 2010”, a precizat ministrul sârb al economiei, Mladjan Dinkici, într-un comunicat.

Acordul a fost încheiat în cadrul reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Băncii Mondiale de la Istanbul şi a fost semnat de ministrul sârb al economiei şi de vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Philippe Le Houerou.

Cu ocazia misiunii din septembrie de la Belgrad, FMI a agreat un deficit bugetar de 4,5% din produsul intern brut (PIB) pentru 2009, faţă de nivelul prevăzut iniţial, de 3%. Fondul cere, însă, Serbiei să-şi reducă deficitul la 3,5% din PIB în 2010.

Tot luni, Rusia a anunţat că va acorda Serbiei un credit ce ar putea atinge 1 miliard de euro, mai ales pentru acoperirea deficitului bugetar.

Ministrul rus de finanţe, Alexei Kudrin, a precizat că o parte din acest împrumut, de cel mult 350 milioane euro, va servi la acoperirea deficitului bugetar al Serbiei, în timp ce restul va fi pentru proiecte de infrastructură, mai ales pentru metroul şi autostrada de centură din Belgrad.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed