Bancherul narcotraficanţilor a fost arestat. Naresh Kumar Jain este acuzat că spăla milioane de dolari pe zi

Naresh Kumar Jain, în vârstă de 50 de ani, a fost reţinut duminică sub acuzaţia că ar fi spălat milioane de dolari pe zi utilizând un sistem hawala pentru răufăcători, inclusiv pentru terorişti al-Qaida şi traficanţi de droguri britanici. „The Times“ arată că în virtutea sistemului hawala, de inspiraţie islamică, un individ sau o organizaţie poate depune orice sumă la o bancă dintr-o ţară, respectiva sumă devenind accesibilă instantaneu la o bancă asociată din altă ţară. Procesul nu implică nici un fel de transfer de bani – fizic sau electronic -, el depinzând total de încredere, ceea ce-l face aproape imposibil de reglementat.

În urmărirea lui Jain, un om de afaceri indian stabilit în Dubai, cunoscut şi sub numele de Naresh Patel, au fost implicaţi poliţişti din Marea Britanie, Statele Unite, Olanda, Spania şi din Emiratele Arabe Unite.

Agenţia britanică pentru combaterea crimei organizate (Soca) spune că Jain controla un sistem de spălare a banilor care la apogeul său era capabil să transfere 2,2 miliarde de dolari pe an. „Sistemele ilegale de transferare a banilor oferă infrastructura necesară spălării banilor de către grupări mafiote ale căror activităţi aveau impact direct asupra Marii Britanii“, a explicat Ian Cruxton, director adjunct al Soca.

Citeşte mai mult în Cotidianul

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed