Banii trimişi acasă de românii din străinătate s-au împuţinat dramatic

Anul trecut, în lunile ianuarie şi februarie, intrau în ţară prin transferuri bancare 1,49 miliarde de euro şi ieşeau pe aceeaşi cale 501 milioane de euro. Transferurile curente aveau aşadar un rezultat net de 989 milioane de euro.

Anul acesta, în aceeaşi perioadă, prin transferurile bancare făcute de cei care muncesc în străinătate, au intrat ţară doar 874 de milioane de euro, deci cu 616 milioane mai puţin decât anul trecut. Mai mult, prin intermediul transferurilor bancare, au plecat din ţară 562 milioane de euro.

Diferenţa dintre banii care au intrat şi cei care au ieşit din ţară este de 312 milioane de euro. Cifra este de trei ori mai mică decât cea înregistrată anul trecut.

Banii trimişi de cei care muncesc în străinătate au o importanţă majoră în formarea contului curent şi pot reduce substanţial deficitul.

În primele două luni ale anului 2010, România a înregistrat un deficit de cont curent de 754 milioane de euro, cu 64,3% mai mare decât cel înregistrat în prima parte a anului 2009, de 459 milioane de euro.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că deficitul în creştere înregistrat în primele două luni ale anului este cauzat, în principal, de remiterile mult diminuate ale românilor care muncesc în afara ţării.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed