Barajul de la Vidraru se află pe o falie tectonică. Cât de sigur e

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, prezent la emisiunea Sinteza Zilei, la Antena 3 CNN, a declarat că barajul Vidraru se află pe o falie tectonică.

Vidraru a fost construit pe falie?“, a întrebat Mihai Gâdea.

Nu știu dacă e chiar pe falie, dar e foarte aproape și poate să fie o problemă. E o zonă seismică ce poate aduce cutremure peste 6 grade pe scara Richter“, a afirmat Mircea Radulian.

Zona seismică Făgăraș-Câmpulung, unde se află amplasat Vidraru, este a doua zonă seismică majoră a țării, după regiunea Vrancea.

Cele mai puternice cutremure făgărășene (cu magnitudini în intervalul 5,5-6,5 grade pe scara Richter) s-au produs în subzonele Cumpăna-Piscu Negru (în apropierea barajului Vidraru), Depresiunea Loviștei, Câmpulung Muscel și, posibil, pe falia sud-transilvană.

Prin urmare, se pune întrebarea ”Cât de sigur e barajul?”

”Edificiul a fost realizat din beton cu dublă curbură din 22 de ploturi verticale, având o înălțime de 166,6 metri și o lungime de coronament de 307 metri și traversat de nouă galerii orizontale interioare în care se găsesc amplasate aparatele de măsură și control. Pentru realizarea lui au fost necesari 480.000 de metri cubi de beton. Aceasta construcție zveltă (6 metri grosime la coronament și 25 de metri la bază) se sprijină pe versanții munților Pleașa și Vidraru și ține piept apelor de munte”, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.

Ceea ce dovedește rezistența proiectului este faptul că întreaga construcție a trecut de cutremurul din 1977 fără vreo fisură. Totuși în 1974, barajul a trecut printr-o avarie după ce o galeria s-a rupt, la fel și blindajul metalic, iar o parte uriașă din masivul muntos a fost dislocată. Acest episod din povestea Barajului Vidraru a fost depășit cu bine în urma consolidărilor ce au urmat, au adăugat reprezentanții ministerului.

Galeria de aducțiune, cu lungimea de 2.130 de metri și diametrul de 5,15 metri, suportă prin blindajul metalic o presiune de 12-14 atmosfere. În ultima sa porțiune, galeria este racordată la un puț vertical de 330 de metri care este compus dintr-un puț fortat vertical blindat cu o înălțime de 185 de metri și cu un diametru de 4,10 metri și dintr-un castel de echilibru de 7,10 metri diametru și 145 de metri înălțime. Galeria de aducțiune asigură cei 90 metri cubi/secundă de apă necesari funcționării centralei.

“Este proiectat să reziste la orice cutemur şi orice inundaţie. Singura care ar putea crea probleme ar fi o bombă, care să cadă în amonte de baraj, în condiţiile în care lacul ar fi complet plin şi chiar şi atunci nu s-ar rupe decât prea puţin din partea superioară a barajului”, explică Valeiu Eugen Pop, fost ministru al Mediului, citat de Universul Argeșan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed