Barca n-a mai vrut să alunece

0
48

Noaptea trecută, toți suporterii sportului românesc au așteptat cu mare speranță o evoluție magistrală a bărcii feminine de 8+1 ținând cont că în recalificări fetele au reușit cea mai bună performanță mondială. Rezultatul însă a dezamăgit pentru că echipajul nostru a sosit ultimul în finală. Sportivele s-au declarat șocate, nu asta era regia. Din păcate, una dintre cele nouă atlete a acuzat probleme medicale după terminarea cursei…

Mai lucidă, Doamna Elisabeta Lipă a explicat eșecul. S-a tras foarte tare în calificări și recalificări, barca a alunecat, loviturile au fost aerisite, efortul a fost dozat. De aici și timpii extraordinari… În finală, în schimb, puterile s-au diluat, barca a mers înfrânat! N-a mai vrut să alunece, cum ar veni! Cursa poate reprezenta o lecție pentru evoluțiile viitoare, căci fetele sunt tinere și au dovedit potențial. Dacă aplicăm formula orice calificare la Jocurile Olimpice e un succes, atunci prezența echipajului 8+1 la Tokyo este o realizare, în condițiile în care nu multe țări își permit să alcătuiască o asemenea barcă. Dacă ne raportăm la istoric, la realizările acestor fete, putem încadra locul 6 la eșec.

Canotajul românesc și-a încheiat evoluția la Tokyo. Au fost nouă echipaje la start, cinci au ajuns în finale, iar trei au obținut medalii, una de aur și două de argint. Acum cinci ani, la Rio, s-a scos doar un bronz, la 8+1. Mai înainte, la Londra, a fost zero pe linie. Evoluția este evidentă și ne arată că acestă disciplină, glorioasă pentru sportul românesc, s-a reinventat. În plus, ne-a adus nouă, românilor, figuri noi și luminoase, precum Simona Radiș și Ancuța Bodnar, sau băieții de argint.

În rest, mai nimic. Uriașul Vlăduț Simionescu a trecut doar de un singur tur la judo. După ce l-a bătut prin ippon pe un libian, a fost învins de un ucrainean.

A început concursul de atletism iar primul român intrat în cursă a fost Alin Firfirică, la aruncarea discului. Din nefericire, a ratat calificarea în finală, cu o aruncare cu 5 metri sub performanța sa cea mai bună, obținută acum doi ani! Dacă ne gândeam la cineva care ar putea să se apropie cât de cât de vreo medalie, sau chiar să o câștige, din delegația deplasată la Tokyo, acela ar fi fost Alin…

David Popovici și-a terminat treaba la Tokyo! A ieșit ultimul în seria șase la 50 de metri liber, cu un timp departe de primii 16. Se întoarce acasă cu un loc 4 la 200 de metri liber și cu un loc 7 la 100 de metri liber. La doar 16 ani…

Ce am mai constatat. La jocurile de echipă, au loc meciuri tari. Mai acum câteva zile, am văzut Argentina-Brazilia la volei masculin. Nebunie curată! O altă nebunie, Brazilia a bătut SUA. Azi, la handbal, Franța a învins Spania, într-un alt meci cu greutate. Tot la handbal, Egipt a bătut Suedia!!! La baschet, japonezele de categorie ușoară s-au ținut scai trei reprize de uriașele americance. La judo, un francez, Teddy Riner, a pierdut după milioane de ani!!! L-a blocat un rus. Și Novak Djokovici a fost învins de Alexander Zverev! Și eu tot ziceam să se închidă turnelul de la băieți că finalul este clar…. A picat astfel visul lui Nole de a obține Marele Șlem (adică toate titlurile de Grand Șlem într-un singur an) și aurul la Jocurile Olimpice. Întrecerea de înot, aflată pe ultimele sute de metri, a adunat câteva recorduri. La cursa de 200 de metri liber feminin, Tatjana Schoenmaker, din Africa de Sud, ieșit pe primul loc. Când a terminat întrecerea, și-a lipit capul de marginea piscinei și a început să plângă. Când s-a întors să vadă timpul, a fost șocată să vadă că a scos record mondial. O secundă-două mai încolo, i s-au alăturat adversarele sale principale, americancele Lily King și Annie Lazor, iar bucuria rezultatului a fost colectivă. Sublim!

Înotul iese din scenă și lasă loc atletismului. Prima medalie se va da la cursa de 10.000 de metri masculin, unde favorit este, culmea, nu un kenyan, ci un ugandez. Au început seriile la 100 de metri feminin! Se bat două jamaicance, ”fiicele” lui Usain Bolt! Atât pentru azi!