Băsescu: În cazul unui eşec al Cabinetului Croitoru, voi desemna un nou premier

Traian Băsescu a spus că speră să atragă o parte a actualei majorităţi parlamentare într-o construcţie guvernamentală solidă. „Vreau să atrag o parte din ei la guvernare, partea cea mai bună a părţii rele. Dacă nu înainte, imediat după prezidenţiale să avem un nou guvern”, a spus Băsescu.

Legat de posibilitatea ca miniştrii cabinetului lui Lucian Croitoru să nu primească încrederea Parlamentului, şeful statului a spus că doreşte instalare unui guvern chiar şi înainte de alegerile prezidenţiale. „Vă asigur că voi face ce trebuie. Obiectivul ar fi, dacă nu trece de Parlament, să avem un nou guvern înainte de alegeri. Obiectivul meu acesta este. Dar nu plecaţi de la premisa că e bine să cadă guvernul”, s-a adresat Băsescu membrilor GDS prezenţi la dezbaterea cu şeful statului.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Băsescu avertiza că, dacă Guvernul Croitoru cade în Parlament, începe procedura de dizolvare a Parlamentului, arătându-şi disponibilitatea de a recurge la această strategie, pomenită şi de alţi lideri PDL.

Pe de altă parte Traian Băsescu a spus că este posibilă constituirea unei majorităţi guvernamentale după alegeri, fiind însă necesară desemnarea unui prim-ministru care să continue procesul de modernizare a statului. Băsescu s-a declarat încrezător că se vor găsi partide politice dispuse să susţină un Guvern stabil.

„Cheia este în mâna cui pui funcţia de premier, majoritatea se face după alegeri”, a declarat Băsescu. Pe de altă parte, şeful statului a precizat că în ceea ce priveşte desemnarea unui premier îşi rezervă dreptul de a numi în fruntea Guvernului o persoană care să prezinte garanţia continuării reformelor. „Eu voi desemna tot un premier în care am încredere că va face reformele de care are nevoie în România”, a spus şeful statului.

Băsescu a apreciat că miza demiterii cabinetului Boc a fost blocarea referendumului. În aceste condiţii, partidele politice ar putea să-şi schimbe atitudinea după alegeri când chestiunea referendumului va ţine de trecut. „Furia e mare, au intrat în jocul urât al dărâmării unui Guvern în mod inutil şi să aibă un Guvern care să vină să spună că referendumul nu se poate organiza din motive tehnice. Am convingerea că odată cu alegerile prezidenţiale lucrurile se schimbă”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele a precizat că nu poate ajunge la o înţelegere cu cei care nu doresc reformarea statului român. „Clasa politică nu-mi este ostilă, mă pot împăca în această noapte cu ei dacă le dau ce vor, dar asta înseamnă să fac un compromis împotriva intereselor românilor. Vreţi să mă înţeleg cu Hrebenciuc şi cu Vanghelie?”, a spus Băsescu, adăugând că o parte din politicieni îi sunt împotrivă pentru că se tem de pierderea privilegiilor lor şi a clientelei pe care şi-au făcut-o în timp.

Băsescu a admis că a comis şi erori în timpul mandatului său de preşedinte. „Am făcut şi eu greşeli: promulgarea Legii salarizării dascălilor, greşeli de genul „demisionez în cinci minute” şi mai găsim de astea, slavă Domnului, dar niciodată n-am făcut vreun compromis netransparent cu oameni politici. Orice compromis l-am făcut public şi la formarea guvernului în 2004 şi la formarea guvernului în 2009. Nu există un lucru murdar cu care să fi făcut un compromis cu vreun politician sau cu vreun om de afaceri”, a declarat preşedintele.

Băsescu a susţinut că ar fi candidat pentru un al doilea mandat chiar şi în cazul în care nu ar fi găsit susţinere din partea unei formaţiuni politice. „Şi dacă nu se găsea un partid care să mă susţină, tot aş mai fi candidat o dată pentru că nu aş fi vrut să se spună, cum s-a spus despre alţii, că am fost un laş… Nu o să ajung la pace niciodată nici cu Vântu, nici cu Patriciu, nici cu Voiculescu”, a spus şeful statului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed