Reţeta care poate scădea factura la lumină a unui oraş la jumătate

Compania clujeană EnergoBit a primit o finanţare de 10 milioane de euro de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a aplica o soluţie nouă pentru România care presupune o eficientizare a costurilor cu energia ce poate scădea factura la lumină a unei clădiri publice ori chiar oraş cu până la 50%. Soluţia ESCO a EnergoBit presupune ca o firmă ori o instituţie publică să se lase pe mâna firmei clujene care se angajează prin contract să le eficientizeze consumurile energetice fără ca beneficiarul să se ocupe de niciun aspect legat de această problemă. Un astfel de contract se numeşte Energy Performance Contract. Pe scurt, EnergoBit face studiile necesare, obţine finanţare, implementează soluţia optimă şi asigură şi mentenanţa proiectului pe un număr de ani. Evident, contra cost, însă plata ar urma să se facă din economiile generate de aplicarea soluţiei ESCO.

 

„Contractul dintre firmă şi, să zicem, o municipalitate, presupune un angajament al EnergoBit ca factura la curent să nu crească un număr convenit de ani. Însă va scădea pentru că firma vrea să-şi ia banii cuveniţi şi asta nu se va putea dacă beneficiarul nu realizează economii la curent. Practic, clientul nu riscă nimic”, a precizat, pentru MONEY.ro, Venera Vlad, şefa de proiect din partea BERD. Conform studiilor făcute de instituţia financiară, economiile care ar fi posibile aplicând aceste soluţii energetice sunt de 30-50% în cazul unor clădiri publice şi de 40-60% în cazul unor municipalităţi. Vlad a oferit şi câteva exemple concrete referitoare la metodele de reducere a consumurilor energetice: anveloparea şi modificarea instalaţiilor electrice în cazul clădirilor respectiv schimbarea becurilor clasice cu unele economice  în cazul oraşelor. Cluj şi Câmpulung Moldovenenesc sunt două dintre oraşele care au aplicat astfel de măsuri însă nu cu companii ESCO.

„Se constată o cerere tot mai mare pentru serviciile de tip ESCO în România. Prin acest împrumut  contribuim la obiectivul României de reducere a consumului energetic cu 20%, până în anul 2020, deoarece proiectele de tip ESCO joacă un rol important în atingerea acestui obiectiv”, a spus Claudia Pendred, director BERD România. Potrivit acesteia, piaţa românească a acestui tip de servicii nu suportă acum mai mult de 50 de milioane de euro, deşi potenţialul ar fi mult mai mare.

Pe lângă cele 10 milioane de euro luate de la BERD, compania clujeană va veni şi cu un aport propriu de 2,5 milioane de euro. Finanţarea include studii de eficienţă energetică şi expertize tehnice, lucrări d eiluminat public, sisteme de cogenerare de căldură şi energie electrică, precum şi implementarea unor proiecte de cogenerare la scară redusă pentru clienţii industriali.

EnergoBit negociază cu mai multe companii private implementarea  acestor soluţii, a spus directorul general Florin Pop, care a refuzat să ofere nume în acest sens.

Grupul de companii EnergoBit este unul din liderii ingineriei electrice din România deţinând 17 companii şi 800 de angajaţi. Anul trecut, a realizat o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, iar pentru acest an previziunile sunt de 120 de milioane de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed