Bilanțul cutremurului din sudul Iranului: 37 de morți și aproape 1.000 de răniți

Centrala nucleară de la Bushehr, situată la circa o sută de kilometri nord de epicentru, nu a fost afectată, au confirmat responsabilul programului nuclear iranian şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică /AIEA/. ‘Conform ultimelor informaţii, 37 de persoane au murit şi 850 au fost rănite’, a declarat şeful Serviciului însărcinat cu gestionarea dezastrelor naturale, Mohammad Taghi Talebian, citat de agenţia Fars.

 

Operaţiunile de salvare s-au încheiat pentru că nicio persoană nu se mai află sub dărâmături, a precizat tot pentru Fars şi coordonatorul Semilunii Roşii iraniene, Mahmoud Mozafar. Douăzeci de supravieţuitori blocaţi sub imobile dărâmate de seism au fost salvaţi, în contextul în care aproape 800 de locuinţe au fost distruse de seism, conform aceleiaşi surse.

 

Epicentrul seismului, care a avut o magnitudine de 6,1 conform Centrului seismic iranian, şi de 6,3, potrivit Institutului american de geofizică /USGS/, a fost localizat în oraşul Kaki, la 89 km sud-est de Bushehr, la o adâncime de 10 km, notează AFP.

 

Pe de altă parte, Naţiunile Unite şi-au anunţat disponibilitatea de a oferi asistenţă umanitară Teheranului pentru a face faţă acestei catastrofe naturale, transmite RIA Novosti.

 

‘Naţiunile Unite sunt gata să ofere asistenţă şi să mobilizeze orice sprijin internaţional de care ar fi nevoie’, potrivit unui comunicat dat publicităţii de purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. ‘Secretarul general este întristat de pierderea vieţi omeneşti şi de distrugerile produse în Iran de cutremurul de la Bushehr’, menţionează textul.

 

Iranul este situat pe mai multe falii seismice importante şi s-a confruntat cu numeroase cutremure devastatoare. Cel mai sângeros din ultima perioadă s-a soldat cu circa 31.000 de persoane la Bam /sud/, adică un sfert din populaţia acestuia oraş, în decembrie 2003.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed