BNR a reanimat creditul lombard în septembrie, acordând băncilor 13,9 miliarde lei (VIDEO)

0
În august, utilizarea acestei facilităţi permanente de credit se redusese puternic, Banca Naţională a României (BNR) acordând băncilor doar 286 milioane lei.

De altfel, ultima lună cu operaţiuni majore prin intermediul facilităţii permanente de credit a fost martie, cu un volum de 16 miliarde lei, după care au urmat cinci luni cu valori reduse.

Facilitatea de credit a BNR a început să fie folosită intens de bănci din ultimele trei luni din 2008, când instituţiile de credit au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare faţă de cel din primele nouă luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei. În octombrie 2008, băncile au luat credite lombard în valoare de 48,99 miliarde lei.

Cealaltă facilitate aflată la dispoziţia băncilor, facilitatea de depozit, a fost şi ea folosită mai intens în septembrie, volumul operaţiunilor dublându-se faţă de august, la 6,7 miliarde lei.

Pentru facilitatea permanentă de credit, dobânda anuală a coborât de la finalul lui septembrie la 12%, de la 12,5% anterior, în timp ce pentru facilitatea de depozit, rata dobânzii a scăzut la 4% pe an, de la 4,5%, acestea fiiind fixate într-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda de politică monetară. Operaţiunile din septembrie au fost, de altfel, realizate la noile niveluri ale dobânzilor.

În acelaşi timp, banca centrală a redus în septembrie volumul lichidităţilor injectate în piaţă prin intermediul operaţiunilor de tip repo, valoarea medie zilnică coborând la 381 milioane lei, de la 403,7 milioane lei în august.

În septembrie, banca centrală a continuat să realizeze şi operaţiuni de tip reverse repo, de sterilizare a surplusului de bani din piaţă. Media zilnică a tranzacţiilor de acest tip a fost de 77,9 milioane lei, de peste trei ori mai mare decât nivelul din august, de 23,1 milioane lei.

Urmăreşte pe Money WebTV toate ştirile video şi emisiunile The Money Channel