BREXIT-ul îi dărâmă pe exportatorii de carne de pasăre

„O să putem în continuare exporta în Marea Britanie, însă cu taxele vamale, care  nu fac altceva decât să ridice preţul. Va trebui să exportăm mai ieftin, pentru că englezul nu va dori să crească preţurile la el pe piaţă. O altă variantă ar fi să ne găsim noi alte pieţe de export sau să ne creştem prezenţa pe pieţe existente. Oricum, poate nu se pun taxe vamale la toate produsele“,  a spus preşedintele UCPR.

 

Anul trecut, România a exportat carne de pasăre în valoare de 117 mil. euro şi a importat de 173 mil. euro, rezultând astfel un deficit comercial de 56 mil. euro, potrivit datelor INS.

 

Principalele ţări din care România cumpără carne de pasăre sunt Ungaria, Polo­nia şi Germania, după valoarea exporturilor din 2016, în timp ce principalele ţări în care România trimite carne de pasăre sunt Marea Britanie, Franţa şi Bulgaria.

 

„Noi trimitem produse cu valoare adaugată mare la export, iar la noi vin resturi de carcase la 1.300 de euro pe tonă, în timp ce noi exportăm la o valoare aproape dublă produse procesate din care de pui. Chiar dacă pe parte de carne neprelucrată înregistrăm un deficit, recuperăm pe parte de produse procesate din carne de păsăre“, explică Ilie Van.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed