AcasăExterne„Bucătarul lui Putin” face presiuni să-i ia locul lui Șoigu. Surse Wagner:...

„Bucătarul lui Putin” face presiuni să-i ia locul lui Șoigu. Surse Wagner: „Prigojin și Kadîrov au propriile lor armate”

Apar tot mai multe semnale privind o revoltă și conflicte la nivelul conducerii armatei ruse. Jurnalistul de investigații Christo Grozev de la Bellingcat enumeră o serie de indicii că Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner și cel mai proeminent critic al felului în care se desfășoară ofensiva Rusiei în Ucraina, încearcă să preia conducerea armatei de la Serghei Șoigu.

„Prigojin continuă să dea drumul în spațiul public la clipuri video care îl prezintă ca pe un mare nenorocit, ceea ce îi place și îi aduce adorație din partea militanților însetați de sânge, care cred că Putin e slab. Iată-l aici spunându-le unor recruți proaspăt amputați că «vă bandajăm și vă trimitem înapoi la luptă»”, a scris Christo Grozev într-un mesaj pe Twitter, comentând un video în care fondatorul Wagner stă de vorbă cu patru tineri îmbrăcați în civil, dintre care doi au câte un picior amputat.

Tot Christo Grozev preciza în urmă cu două zile că deocamdată nu au avut loc concedieri la conducerea armatei ruse, dar că facțiunile afiliate grupării Wagner fac presiuni ca Evgheni Prigojin sau un apropiat de-ai săi să fie numiți la vârful Ministerului Apărării. „«Concedierile» nu se confirmă în stadiul actual, dar conturile afiliate Wagner fac în mod clar presiuni ca Prigojin, sau măcar unul dintre oamenii lui, cum este Diumin, să fie numiți în funcții-cheie în Ministerul Apărării. În mod clar, acest subiect trebuie urmărit în zilele/săptămânile care vin”, a scris Grozev sâmbătă. Ulterior, el a citat o sursă din interiorul grupării Wagner, care ar fi spus: „Suntem foarte furioși pe conducătorii corupți de la Kremlin, care au dovedit nu numai că sunt hoți, ci și incompetenți militar. Prigojin și Kadîrov se bucură de un mare respect în rândul armatei și al serviciilor speciale, au propriile lor armate și pot prelua conducerea dacă vor”.

„Bucătarul lui Putin” și Kadîrov, conflict deschis cu Șoigu

Evgheni Prigojin și liderul cecen Ramzan Kadîrov au fost cei mai proeminenți și mai vocali critici după înfrângerile clare pe care le-a suferit Rusia în regiunea Harkov. Ramzan Kadîrov a scris pe Telegram că elita militară al Rusiei „a acoperit” un general „incompetent” care ar trebui acum „trimis pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge”. La rândul său, Prigojin a reacționat la fel de furios: „Trimiteți toate gunoaiele desculțe, cu mitraliere, direct pe front”. De altfel, numele celor doi apar în tot mai multe analize care vorbesc despre tensiunile de la vârful armatei ruse, Prigojin și Kadîrov fiind în conflict deschis cu ministrul apărării Serghei Șoigu și cu generalii ruși de rang înalt responsabili pentru înfrângerile suferite de armata rusă, care acum bate în retragere pe aproape toate fronturile în Ucraina.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.