AcasăExterne"Bucătarul lui Putin", mesaj radical după ce a fost filmat la închisoare:...

“Bucătarul lui Putin”, mesaj radical după ce a fost filmat la închisoare: Ori trimitem noi deținuți pe front, ori îți trimiți tu copiii

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, le transmite celor care nu vor ca în război să lupte mercenari sau deținuți să își trimită propriii copii, scrie BBC. Reacția lui vine după un videoclip în care el făcea turul unei închisori din Rusia în căutare de deținuți pentru frontul din Ucraina a devenit viral.

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, a fost filmat în timp ce făcea turul unei închisori din Rusia, în căutare de deținuți care să fie recrutați în armata rusă pentru a fi trimiși să lupte pe frontul din Ucraina, informează The Moscow Times.

Imaginile, publicate pe Twitter de către publicația ucraineană independentă „Insider”, au fost geolocalizate de către BBC în „colonia penitenciară nr. 6” din Republica Mari El, din cadrul Federației Ruse. În imagini, Evgheni Prigojin le spune deținuților că  vor fi eliberați dacă se vor alătura grupării sale timp de șase luni. Gruparea Wagner luptă în Ucraina din 2014.

Într-o declarație publicată pe rețelele sociale după ce imaginile din închisoare au devenit virale, Prigojin a spus că, dacă ar fi în detenție, ar „fi un vis” să se alăture grupului Wagner pentru „a plăti datoria față de Patria Mamă”.

El le-a transmis un mesaj și celor care nu vor ca pe front să lupte mercenari sau prizonieri: „Fie e o companie militară privată cu deținuți, fie sunt copiii voștri. Voi decideți!”. Videoclipul confirmă suspiciunile care au apărut în urmă cu mai mult timp că Rusia speră să-și sporească efectivele militare recrutând deținuți. Legea rusă nu permite eliberarea acestora în schimbul serviciului militar sau activării ca mercenar, dar Prigojin i-a asigurat în videoclip că „nimeni nu se întoarce după gratii” dacă luptă cu gruparea Wagner.

„Dacă servești șase luni, ești liber”, a spus el. Însă, Prigojin i-a avertizat pe potențialii recruți care iau în calcul dezertarea: „Dacă ajungeți în Ucraina și decideți că nu este pentru voi, vă vom executa”. În luna august, au apărut informații referitoare la faptul că Evgheni Prigojin se află într-un „tur al închisorilor” Federației Ruse în căutare de recruți provenind din rândul deținuților, în condițiile în care armata rusă a rămas fără oameni dornici să lupte în Ucraina. Rusia încearcă de atunci să formeze noi batalioane de voluntari, iar recruților li se promit solde între 100.000 și 250.000 de ruble (circa 1.650 – 4.130 de dolari).

În timpul unei vizite a lui Prigojin la o colonie penală din Rîbinsk, în regiunea Iaroslavl, deținuților li s-a spus că al Treilea Război Mondial este în plină desfășurare și că li se dă șansa de a lupta pentru patria lor. Un deținut de la o colonie penală din Plavsk, în regiunea Tula, a declarat că Prigojin i-a vizitat la 25 iulie, iar acesta le-ar fi spus: „Am o autoritate specială din partea președintelui, trebuie să câștig acest război nenorocit cu orice preț”.

În timpul vizitelor din vară, Prigojin ar fi fost însoțit și de alți reprezentanți ai grupului Wagner. Potrivit unui prieten al unuia dintre deținuții din Plavsk, reprezentanții Wagner au spus că se vor întoarce pentru o altă vizită peste două sau trei luni, dacă vor rămâne fără deținuții din primul val de recrutare. 

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.