Campania prezidenţială din SUA: Cele mai amuzante 10 momente pe Internet

0
Campania prezidenţială din SUA: Cele mai amuzante 10 momente pe Internet

– #Eastwooding: un discurs foarte disputat al cineastului american, în vârstă de 82 de ani, în timpul Convenţiei republicane din Florida, în august, când a susţinut un dialog imaginar în faţa unui scaun gol simbolizându-l pe preşedintele Barack Obama. Acesta a antrenat un răspuns imediat din partea democraţilor, care au postat pe Twitter o fotografie cu preşedintele aşezat pe scaunul prezidenţial. Acest moment a antrenat postarea de fotografii cu scaune goale pe Twitter, însoţite de cuvântul-cheie #Eastwooding.

 

 

– @BigBirdRomney: numeroase conturi false cu numele unui erou al copiilor americani, o pasăre uriaşă de culoarea galbenă, Big Bird, au apărut pe Twitter în cursul primei dezbateri prezidenţiale. Mitt Romney tocmai declarase că vrea să lupte împotriva deficitului prin tăierea fondurilor publice alocate postului public de televiziune şi emisiunii în care apare acest erou al serialului televizat pentru copii “1, Sesame Street”. “Obama l-a ucis pe ben Laden, Romney vrea să-l atace pe Big Bird”, a scris @EliClifton. Echipa lui Obama a profitat de ocazie pentru a difuza pe YouTube un spot publicitar ironic, marcând puncte pe seama declaraţiei republicanului şi subliniind “curajul” lui Romney, care a împrumutat “numele” său “geniului rău” responsabil de excesele de pe Wall Street.

 
– Coperta New Yorker: un mare succes pe Twitter a obţinut coperta New Yorker în care apare un Mitt Romney care participă la o dezbatere cu un scaun gol, în urma prestaţiei considerate foarte dezamăgitoare a lui Barack Obama în prima dezbatere. Coperta răspunde succesului hashtagului #Eastwoodingt de după discursul lui Clin Eastwood la Convenţia republicană.
 
 
 

– Un site care nu poate să fie accesat: în ultimele săptămâni ale campaniei, democraţii au lansat un site în culorile candidatului republican, care pare foarte serios, pentru a explica programul fiscal al lui Romney. Însă atunci când dai clic pe butonul “detalii”, butonul începe să joace sub cursor. Este imposibil să dai clic pe el. Manevra are obiectivul să sublinieze incertitudinea care înconjoară, în opinia democraţilor, programul fiscal al lui Romney (romneytaxplan.com).

 

– “Mitt Romney Style”: “Gangnam Style”, un hit mondial al cântăreţului coreean de muzică pop Psy, şi clipul său “nebun”, i-au inspirat pe unii americani, care au lansat un clip dedicat “stilului” lui Mitt Romney: plajă, golf şi saună pentru fostul om de afaceri devenit multimilionar.

 

– “Dosarele pline de femei” ale lui Romney: o gafă a lui Mitt Romney, în timpul celei de a doua dezbateri, despre dosare pline de… femei (probabil că vrea să spună “pline de CV-uri ale unor femei) pe care echipa sa i le prezenta în perioada când era om de afaceri, a devenit celebră pe Internet. O compilaţie de fotografii şi desene cu dosare pline de femei s-a bucurat de un oarecare succes pe reţelele sociale (bindersfullofwomen.tumblr.com).

 

– #Horsesandbayonets: în a treia dezbatere, preşedintele Barack Obama l-a ironizat pe concurentul său republican Mitt Romney, care a declarat că regretă faptul că Marina americană nu a mai avut atât de puţine nave din 1917, spunându-i că armata americană are, totodată, “mai puţini cai şi baionete”, antrenând o avalanşă de glume şi fotografii trucate publicate pe reţele sociale, compilate pe site-ul horsesandbayonets.tumblr.com.

 

– Gafele lui Joe Biden: declaraţia potrivit căreia clasa medie a fost devastată în ultimii patru ani, evocarea unor propuneri ale lui Romney care ar “pune lanţuri la picioare americanilor”, într-un discurs în fostul stat sclavagist Virginia (est), sunt tot atâtea gafe care au făcut furori pe YouTube. Pentru a nu rata nici una, a fost inventat un cuvânt – “bidenism”.

 

– Animaţii în format GIF cu Paul Ryan: coechipierul lui Romney este şi el un star “lol” (“Laughing out loud” sau “Lots of Laughs”) pe Internet. O astfel de imagine animată în care apare ridicând o halteră, în urma publicării unor fotografii în care apare făcând sport şi purtând pe cap o şapcă de culoarea roşie aşezată invers, s-a bucurat de succes pe Internet. Un cont fals a fost creat pe Twitter, @PaulRyansBicep, iar un site grupează imaginile animate ironice care îi sunt dedicate – tumblr.com/tagged/paul-ryan-gif.

 

– Jim Lehrer, un jurnalist experimentat şi respectat, va regreta fără îndoială mult timp hotărârea de a modera prima dezbatere a campaniei prezidenţiale. Pasivitatea şi tăcerea sa au inspirat repede utilizatorii de Twitter. Nici nu se terminase dezbaterea, că un cont fals, @SilentJimLehrer, aduna deja mii de abonaţi, atraşi de mesaje ironice de tipul “uh… scuzaţi… ok”.